Emissionsguiden hissar två flaggor i Medivirs företrädesemission

Biotechbolaget Medivir har publicerat villkoren för sin företrädesemission som kan tillföra bolaget 148 före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar två flaggor.
Emissionsguiden hissar två flaggor i Medivirs företrädesemission - Medivir, Magnus Christensen, CFO
Medivirs CFO, Magnus Christersen.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Styrelsen i biotechbolaget Medivir har beslutat om en företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 148 Mkr innan emissionskostnader.

Motivet till emissionen är att fortsätta pågående kliniska studier, inleda partnerskapsdiskussioner i Asien samt förstärka kassan så att den räcker fram till H1 2025.

Emissionsguiden har läst igenom bolagets villkor och valt att hissa två flaggor.

Flagga: Stor rabatt (initialt)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen i emissionen ger en rabatt om cirka 47% (TERP).

Medivir har valt att inte kommentera denna flagga.

Flagga: Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

I villkoren för Medivirs företrädesemission framgår inte vad emissionskostnaderna hamnar på.

Bolagets CFO, Magnus Christensen, kommenterar:

”Som vi skrev i PR när vi annonserade om företrädesemissionen informerade vi att de fullständiga villkoren för företrädesemissionen samt information om Medivir kommer att presenteras i ett prospekt förberett i enlighet med de förenklade reglerna för sekundäremissioner och beräknas offentliggöras och publiceras på Bolagets hemsida omkring den 6 december 2023.”

God uppslutning bland ledning och befintliga ägare

Afv har tidigare skrivit om att uppslutningen är god bland Medivirs befintliga ägare och ledningspersoner.

Avsiktsförklaringar, tecknings- och garantiåtaganden utgör 67% av emissionen, det vill säga 100 Mkr. Investmentbolaget Linc som äger 12% av kapitalet har åtagit sig att teckna sin pro rata-andel. Det finns även avsiktsförklaringar från befintliga ägaren Nordea Småbolagsfond Norden samt hälsovårdsfonden HealthInvest Partners. Tillsammans har de åtagit sig, eller uttryckt avsikt om att åta sig, cirka 30 Mkr av emissionen.

Ledningspersoner, inklusive VD Jens Lindberg och styrelseordförande Uli Hacksell, har antingen uttryckt avsikt om att teckna eller ingått teckningsförbindelser för totalt 1,8 Mkr. Därutöver säkerställer ett antal icke namngivna investerare 46% av emissionen (68 Mkr) genom garantiåtaganden. Det hade varit önskvärt att veta vilka en eller flera av dessa var för att bidra med ytterligare positiva signalvärden i emissionen.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget släpper sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets