Aktiesparare bottenfiskar i kursförlorare

Köplistan för Avanzas sparare för maj kännetecknas av bottenfiske i kursförlorare.
Aktiesparare bottenfiskar i kursförlorare - aktier-borsen-700_binary_6867755.png

Sammanlagt gjorde privatspararna 153 700 affärer per dag i maj, vilket är 7 procent färre än månaden innan.

Hos nätbanken Avanza uppgick till antalet affärer i snitt per dag till 105 200 stycken, att jämföra med 110.700 i april.

Stockholmsbörsen inklusive utdelningar har backat omkring 6 procent under en månad som präglats av handelskonflikt och konjunkturoro.

– Privatspararnas syn verkar dock vara att börsen mest hämtar andan och aktieköpen i maj är mer än dubbelt så stora som i april, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull i ett pressmeddelande.

Den spretiga köplistan toppas av byggunderleverantören Lindab, som haft en nära 60-procentig aktieutveckling under året.

– Aktien backade dock något i mitten av månaden, efter att största ägaren Creades sålde ut halva sitt innehav. Det var något privatspararna var snabba att reagera på och de såg kursdippen som en möjlighet att plocka in bolaget i portföljen, säger Johanna Kull.

Köplistan i övrigt kännetecknas av bottenfiske i kursförlorare. Av de tio mest köpta aktierna har sju haft en negativ aktieutveckling i år, bland annat industribolaget Trelleborg, som inte hängde med i börsuppgången under första kvartalet och som sedan fortsatt ned under börsoron.

– Aktien värderas nu lägre än genomsnittet i sektorn och flera analytiker menar att aktien nu är så pass nedtryckt att uppsidan borde vara väsentlig”, säger Kull.

Säljlistan toppas av kosmetikaföretaget Oriflame. Nyligen lade grndarfamiljen af Jochnick ett bud på 227 kronor per aktie på bolaget, vilket fick aktien att stiga kraftigt. Aktien handlas för närvarande några procent under budkursen.

– En dryg femtedel av privatspararna valde dock att inte gapa efter de sista procenten, utan tog det säkra före det osäkra och sålde av hela sitt innehav direkt efter budet, säger Johanna Kull.

Köper Säljer 
Lindab Oriflame
Kindred Nuevolution
Nobina Bure Equity
Trelleborg PowerCell
Stora Enso Investor
Nordea THQ Nordic
SAAB Nyfosa
Swedbank Cloetta
Volvo Apple
SAS JM

Källa: Avanza

 

Statistik privat handel

 

Maj

April

Förändring

Maj

Förändring

Antal affärer** per dag, st 

2019* 

2019

månad % 

2018 

år %    

Avanza 

105 200

110 700

-5

98 100 

7

Nordnet 

46 400

52 100

-11

45 400 

2

Skandiabanken 

2 200

2 500

-12

2 200 

0

Privatspararna, totalt 

153 700

165 200

-7

145 700 

5

*   Preliminära siffror.
**  Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets