Ålandsbanken: Börsen har redan tagit höjd för dåliga nyheter

Ålandsbanken kommenterar börsutvecklingen under 2022 och konstaterar att medan analytikerna höjt sina vinstprognoser med 5% på starka Q1-rapporter och hittills bra konjunkturstatistik, har värderingarna mätt i p/e-tal backat med 20%.
Nordnets sparare har valt att tanka aktier i Sinch.
Genrebild Foto: Fredrik Sandberg / TT
Denna utveckling indikerar att börsen redan har tagit höjd för ”dåliga” nyheter i form av högre inflation och lägre intjäning hos bolagen.

Det som enligt Ålandsbanken kan skapa en större tillförsikt på marknaden framåt är om bolagsledningar och analytiker ”river av plåstret” genom att sänka prognoserna.

“Åtminstone har det ofta varit så historiskt att en framåtblickande aktiemarknad reagerar positivt när redan diskonterade (förväntade) ”dåliga” nyheter är ett faktum”, skriver banken.

En annan potentiellt viktig katalysator för finansmarknaden uppges vara Kinas 20:e partikongress i oktober. I upptakten till den tror och hoppas Ålandsbanken på att Peking gradvis kommer minska sina nedstängningar i ekonomin, vilket skulle vara positivt för börsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.