All time low för Telia
De som lyckades pricka in vinnarna under onsdagens handel var få till antalet. Bara 42 aktier steg och hela 271 aktier steg. I den breda nedgången var det teknologibolagen som fick se sina börsvärden skavas av mest.
Under onsdagen kom fler uppgifter om att företagen tänker dra ned på sina IT-investeringar 2001. Enligt en enkät som Merrill Lynch genomförde i början av december svarade 70 IT-chefer i USA och Europa att de i USA tänkte investera 5 procent mer i IT 2001 jämfört med 2000. I fjol var ökningen 11 procent. I Europa var planerna att investera 13 procent mer än 2000 då ökningen var 14 procent.
Ericsson dök som mest ned till 97 kronor men repade sig något och slutade på 97,50 kronor, en nedgång på 7 procent. Nokia dök också och stängde på 369 kronor. Det var 8 procent lägre än igår. Underleverantören till mobilindustrin Nolato backade 9 procent på placerarnas oro för telekombolagen.
Telia klarade sig betydligt bättre men backade ändå 4 procent och noterade sin lägsta nivå hittills. Aktien kostade 45,50 kronor vilket är mer än en halvering sedan toppkursen på 94 kronor. Netcom dök 8 procent och Europolitan 5 procent.
Veckans Affärers IT-index rasade 7 procent. Enea, där VD Ola Berglund spekulerade i att någon storägare bestämt sig för att minska sitt innehav, sjönk 23 procent. Även andra bolag där investerarna tror att bolaget har en produkt som kan bli något riktigt stort förlorade i värde. C Technologies backade 17 procent, Effnet 11 procent och Net Insight 8 procent.
De cykliska aktierna har haft en bra höst men fick sig en knäpp sedan signalerna om en konjunkturavmattning i framför allt USA blivit allt starkare under tisdagen. Aktierna fortsatte att falla på onsdagen. Kullagertillverkaren SKF dök med 7 procent. En svagare konjunktur drabbar försäljningen men också utsikterna att lyckas sälja av ståltillverkaren Ovako. Atlas Copco med stor verksamhet framför allt inom uthyrning av anläggningsfordon rasade 5 procent. Sandvik klarade sig något sämre och förlorade 7 procent av börsvärdet.
Fallande massapriser är en tidig signal om att konjunkturen är på väg ned. Ännu har massapriserna hållit emot på 710 dollar per ton men allt fler räknar med att massaproducenterna tvingas till prissänkningar. I förlängningen innebär det även prisras på pappersprodukter med stort massainnehåll som till exempel finpapper. Det plus risken för dollarras och en svagare USA-konjunktur är något som oroar allt fler aktieägare i Stora Enso.
I fjol köpte Stora Enso det amerikanska skogsbolaget Consolidated och fick stor exponering mot USA. Aktien droppade 5 procent till 105 kronor. Ett skogsbolag som brukar gynnas av fallande massapriser är SCA. Bolaget köper mer massa än det säljer. Aktien var en av få vinnare och steg 2 procent.
Med förvärvet av det amerikanska bevakningsföretaget Burns har säkerhetsföretaget Securitas runt halva sin omsättning i Nordamerika. Aktien har de senaste två dagarna fallit med 10 procent. Ett skäl till oron kan vara att tajmingen med en amerikansk lågkonjunktur i faggorna inte ör den bästa för att integrera Burns.
Skandia som är beroende av sparklimatet i USA tappade 2 procent. Även OM som äger Stockholmsbörsen tappade 6 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.