Alla Affärsvärldens analyser vecka 2

Analyser av Smart Eye, Tobii, Novus, Lime, Cyclezyme, Preferensaktier, Pagero och Concentric samt Börsgolvet, Afv-portföljen, Krönika, Investeraren, Lock-up, Råduppföljning och rapportkalender vecka 3.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 2 - Vecka 2

Smart Eye

Teknikbolaget Smart Eye har gått starkt på börsen det senaste halvåret. Strax före jul fick bolaget sin största design win någonsin. Aktien steg 35% på beskedet. Viktigt framåt blir om bolagets kassa räcker.

Tobii

Tobii har haft en tuff period och gör ett våghalsigt förvärv till underliga villkor för att få styrfart på satsningen inom förarövervakning. Samtidigt ska en företrädesemission på 300 Mkr genomföras. Att aktiemarknaden knorrar är inte förvånande.

Novus Group

Efter två starka år blev 2023 mer utmanande för Novus. Hela marknaden för undersökningar präglas av osäkerhet.

Lime Technologies

CRM-bolaget Lime Technologies förvärvar svenska SportAdmin för omkring 150 Mkr och bryter in i en ny vertikal. Bland säljarna återfinns Erik Syrén som är största ägare i Lime.

Cyclezyme

Cyclezyme som vill stöpa om hur plast återvinns direktnoterades nyligen på Spotlight. Det finns dock få konkreta signaler på hur bolagets kommersialisering ska gå till och när den kan ske.

Preferensaktier

När vi jämför hur avkastningen för börsens preferens- och D-aktier står sig mot respektive bolags obligationer är det SBB och Heimstaden som sticker ut med extremvärden i varsin ände.

Pagero

Thomson Reuters lägger ett konkurrerande bud på mjukvarubolaget Pagero Group uppgående till 40 kronor per aktie. Det är 11% högre än Vertex tidigare bud på 36 kronor som presenterades i mitten av december. Aktiemarknaden verkar räkna med att budstriden kommer fortsätta.

Pagero #2

Budstriden om mjukvarubolaget Pagero fortsätter. Nu ger sig en tredje budgivare i form av amerikanska riskkapitalbolaget Vista Equity Partners in i leken och lägger ett bud på 45 kronor per aktie. Det är 12,5% högre än gårdagens bud från Thomson Reuters på 40 kronor. Finns chans till ytterligare bud?

Concentric

Concentric är en underleverantör till fordonsindustrin som genom åren utmärkt sig genom att hålla riktigt hög lönsamhet även i dåliga tider. Det kan komma väl till pass i år.

Börsgolvet

Under finansfolkets mesta skidvecka är det ödsligt runt Stureplan. Men de få som faktiskt jobbar ser att utländska investerare vågar sig på svenska fastighetsaktier igen, att de dumpar Upsales och tror att Kindred snart köps ut från börsen.

Afv-portföljen

Portföljen går fullinvesterad in i 2024 och hoppas på bra utdelning i Volvo.

Krönika

En Afv-värdering av 700 globala storbolagsaktier visar på acceptabla odds för börsen inför kommande år. Därtill gör stöket på marknaden att det nog finns lite fler köplägen där ute än vad den genomsnittliga värderingen indikerar. Överraskande nog så framstår sex av världens största techbolag som oväntat prisvärda, om man ska tro vinstprognoserna. Det handlar om Magnificent Seven minus Tesla.

Investeraren

Det är ”en sorg” att Kinnevik inte investerat i Northvolt – men nu kan det istället vara dags för investmentbolaget att göra sig av med Tele2. Det tycker Kinneviks ordförande James Anderson.
I en exklusiv intervju med Afv ger han också sin syn på:
✓ Förtroendet för VD Georgi Ganev
✓ Bolagen som presterar dåligt: ”Wallenbergfamiljen sa att man ska lösa problemen innan man säljer”
✓ Substansrabatten: ”Kan inte förklara svängningarna”

Lock-up

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Windon Energy, Invent Medic Sweden, Vestum och MindArk.

Råduppföljning

Vid den här tiden för ett år sedan höll analysproduktionen lite lägre takt, men av de tre råd som gavs blev samtliga rätt. Bästa aktie var BioGaia som visat fin tillväxt och bättre marginaler, vilket fått aktien att avkasta nästan 30% sedan vårt köpråd.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 3

Kommande vecka rapporterar bland annat EQT, Avanza och Investor. Utdelning är att vänta från Diös. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 3.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.