Alla Affärsvärldens analyser vecka 38

Analyser av: ICA Gruppen, Readly, Implantica, Bergman & Beving, Consensus Asset Management, Spotlight Group, Concentric, ES Energy Save, Exsitec, Prostatype Genomics, H&M, BoMill samt Afv-portföljen, Råduppföljning och nytt avsnitt av podden Afv Analys.

ICA Gruppen 

I en värld med få alternativ för investerare som behöver viss avkastning har ICA och andra stabila bolag värderats upp rejält. Den som köper aktien till nuvarande värdering behöver vara ganska säker på att inget rubbar den bilden framöver.

Readly 

Noteringsaktuella mjukvarubolaget Readly erbjuder en digital prenumerationstjänst för magasin och tidskrifter. Tillväxten är hög och prislappen är väl tilltagen. Sista teckningsdag: 200917

Readly – Uppdatering

Mjukvarubolaget Readly erbjuder en digital prenumerationstjänst med magasin och tidskrifter. Bolaget skall snart noteras på börsen. Idag meddelar Aller Media att de säger upp avtalet med Readly. Även Bonnier har meddelat att de avser att säga upp sitt avtal med Readly. Det är illa och sätter aktien i en ny dager.

Implantica

Noteringsaktuella Implantica utvecklar medicinska implantat. Grundare är kirurgen Peter Forsell som har en gedigen bakgrund inom området och sålde sitt tidigare bolag Obtech för miljardbelopp till Johnson & Johnson. Nu väntar notering för Implantica och frågan är om Forsell kan upprepa succén. Sista teckningsdag: 200916

Bergman & Beving

Insiders har köpt en hel del aktier i bolaget som värderas lågt och går rätt skapligt trots Covid-19-krisen. Kanske är den tveksamma operativa utvecklingen på väg att vända nu.

Consensus Asset Management

Kapitalförvaltaren har blivit en stor kursvinnare under coronakrisen. Nu är prislappen och förutsättningarna andra än när vi satte ett köpråd.

Spotlight Group

Första handelsdagen för Spotlight Group på den egna marknadsplatsen gav en kursuppgång på +45%. Det är den första noteringen på någon svensk marknadsplats efter sommaren och känslan är att den kommer följas av flera starka debuter. Hur det går för Readly blir väl det stora testet för noteringsklimatet.

Concentric 

Både i medvind och som nu i motvind imponerar pumptillverkaren Concentric med sin höga lönsamhet. Det syns även i värderingen av aktien.

Energy Save 

Ett litet värmepumpsbolag som nu sätter hoppet till ett nyutvecklat modulkoncept för kommersiella fastigheter som ska minska installationskostnaderna. Nu söks notering för att finansiera nästa steg. Sista teckningsdag: 200918

Exsitec

IT-konsulten Exsitec stiger cirka 70% i börsdebuten. Aktien var attraktivt prissatt inför noteringen och erbjudandet blev övertecknat hela 13 gånger. Men kanske är uppgången lite väl häftig.

Readly 

Readly stiger några procent i börsdebuten trots att förlagen Aller Media och Bonnier News valt att lämna plattformen tidigare i veckan. Emissionen övertecknades 10 gånger. Riskaptiten och lockelsen efter bolag med digitala affärsmodeller är fortsatt stor.

Prostatype Genomics

Prostatype Genomics har utvecklat ett gentest för diagnos av prostatacancer som kan ge stora fördelar i behandlingen av sjukdomen. Nu noteras bolaget och tar in pengar för att etablera testet på marknaden. Sista teckningsdag: 201001

H&M

Som bolag är H&M varken särskilt stabilt eller har någon vidare tillväxt att tala om. Ändå värderas aktien till närmre 20 gånger 2022 års väntade vinst. Förbättrad lönsamhet är det som kan överraska på uppsidan.

BoMill

I Silicon Valley kallas jordbruksteknologi för ”AgTech” och det är vad BoMill sysslar med. Närmare bestämt ett system som individuellt analyserar och sorterar 72 miljoner sädeskärnor per timme med avseende på protein och eventuella mögelgifter. Imponerande. Fast det finns så klart risker och nackdelar. Sista teckningsdag: 200924

Afv-portföljen

Det blev ingen tilldelning för portföljen i Exsitecs succé-IPO. Vi köper in en billig IT-aktie över börsen istället.

Råduppföljning

Köprådet i ventilationsbolaget Lindab utvecklades starkt. Omgångens säljråd i bland annat H&M och Västsvensk Logistik gick överlag sämre än index.

Nytt poddavsnitt – IPO-FOMO

Spotlight Group noterar sig på sin egen lista, Spotlight Stockmarket, och förlagen lämnar Readly – men vad ligger egentligen bakom tappet? Dessutom bränner Björn Rydell, Madeleine Lundberg och Peter Benson igenom ett gäng IPOer – Exsitec, GPX, ES Group, Implantica för att nämna några – där stark FOMO råder.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till: