Rådändring: Consensus Asset Management

Kapitalförvaltaren har blivit en stor kursvinnare under coronakrisen. Nu är prislappen och förutsättningarna andra än när vi satte ett köpråd.
Patrik Soko, VD Consensus Asset Management.
Patrik Soko, VD Consensus Asset Management. Pressbild:

Vi sänker köprådet på Consensus Asset Management (0,76 kr) efter en formidabel kursuppgång. Aktien är upp nästan 300% sedan Afv satte ett köpråd i början av mars. Det var just innan Covid-19-krisen slog till med full kraft.

https://www.affarsvarlden.se/analys/consensus-ett-nytt-hem-for-overgivna-privatbankirer

Bolaget har vinstmässigt utvecklats klart starkare än vi räknat med. Huvudförklaringen till det är att Consensus fondverksamhet utvecklas väl med avkastningstal som slagit index. Särskilt bolagets småbolagsfond har gått bra. Detta har inbringat 30 Mkr i rörliga intäkter från fonderna. Total omsättning är 79 Mkr hittills i år.

Förvaltare bakom flera av bolagets fonder är Anders Wright som lyckats slå index genom en tillväxtinriktad stil och investeringar i bolag som Stillfront, Embracer och Fortnox. Vi noterar dock att Wright sålde aktier för knappt 13 Mkr i Consensus i augusti.

På nuvarande vinstnivå är Consensus-aktien inte dyr. Men den nuvarande framgången kan vara starkt kopplad både till en viss investeringsstil och till vissa enskilda nyckelpersoner. Även om det känns avlägset idag så kanske dagen kommer när tillväxtaktier inte regerar längre. Att nyckelpersoner hoppar av är däremot en högst aktuell risk i finansbranschen.

Hur som helst har aktien nått klart över riktvärdet även i vårt optimistiska scenario. Vi sänker rådet till neutral.