Alla Affärsvärldens analyser vecka 42

Analyser av Newmont, Barrick Gold, Mips, Cinis, NCC, HMS Networks, Platzer, Atrium Ljungberg, Vitec, Swedish Match, Tele2 och medicinteknikbolag samt Investeraren, Insiderkollen, Afv-portföljen, Börsgolvet, Råduppföljning och rapportkalender vecka 43.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 42 - Vecka 42

Newmont

Amerikanska Newmont är världens största guldproducent. Bolaget har en väldiversifierad globalt spridd portfölj av gruvor. Portföljen sticker ut som stabil men kanske lite tråkig.

Barrick Gold

Barrick Gold är efter Newmont Corporation världens näst största guldproducent. Barrick har tillgångar av god geologisk kvalitet. Aktien är nog ett bra val inom sektorn för den som inte ryggar för den politiska risken i några av de geografier där tillgångarna finns.

Mips

Det tredje kvartalet blev värre än befarat och försäljningen föll 50% organiskt. Osäkerheten är stor och återhämtningen riskerar att ta tid.

Cinis

Cinis Fertilizer trotsar det skakiga börsklimatet med en IPO och affärsidé om miljövänlig och billig tillverkning av mineralgödsel. Det är lätt att se tillväxtpotentialen.

NCC

Byggbolagets vinstvarning har pressat aktien som har halverats sedan årsskiftet. NCC värderas nu lockande lågt. Men det finns några orosmoment i balansräkningen.

HMS Networks

HMS Networks har stärkt rörelsemarginalen rejält jämfört med innan pandemin. Frågan är om marginalnivån är uthållig. Orderingången minskade 11% organiskt i det tredje kvartalet.

Platzer

Göteborgsbaserade Platzer har en fin portfölj av förvaltningsfastigheter och projekt. Hur påverkas substansvärdet av det nya ränteläget?

Atrium Ljungberg

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har ett fint bestånd huvudsakligen av kontor i Stockholms innerstad med omnejd. Bolaget investerar stort i sina stadsdelsutvecklingsprojekt. Är aktien köpvärd runt nuvarande nivå?

Vitec

Serieförvärvaren Vitec ökade den organiska tillväxten i det tredje kvartalet. Marginalerna har stärkts senaste åren och i våras höjde bolaget sitt finansiella mål.

Swedish Match

PMI höjer budet på Swedish Match 9,4% till 116 kr per aktie. En höjning var väntad. Frågan är om det är tillräckligt för att affären ska bli av. Just nu ser svaret ut att bli nej.

Tele2

Årets inflationsekonomi har slagit tufft mot teleoperatörerna. Tele2 klarar sig ändå relativt väl, har värderats ned till rimlig nivå på börsen och om 2023 bjuder på en mer traditionell lågkonjunktur kan aktien få revansch.

Medicinteknikbolag

En del medicinteknikbolag påverkades negativt under pandemin då investeringar inom vården fick stå tillbaka. Många av bolagen levererar lösningar som minskar vårdkostnader, ökar effektivitet och patientnytta. I kommentaren nedan finns viktiga datum, händelser och värdedrivare att hålla koll på under rapportperioden.

Cinis Fertilizer

Det blev en stark börsdebut för gödselbolaget Cinis som stiger drygt 40% på First North.

Investeraren

I februari i år lanserades fonden Avanza Fastighet by Norhammar, som förvaltas av fastighetsveteranen Peter Norhammar. För Affärsvärlden berättar han om hur han ser på Rutger Arnhults storägande i flera av innehaven, om den icke-fungerande obligationsmarknaden och vilka fastighetsbolag som borde klara den stundande lågkonjunkturen bäst.

Insiderkollen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Insideraktiviteten har kommit ned något inför rapportperioden. Men intressanta transaktioner har bland annat skett i BHG, Mips, Tellusgruppen och Cedergrenska.

Afv-portföljen

Rapportsäsongen har börjat bra medan avslutet för Swedish Match kanske blir lite sämre än väntat.

Börsgolvet

Giriga finansprofiler, sluga försäljningar och en och annan tossig twittertumme. Ännu en vecka har passerat i kvarteren kring Stureplan!

Råduppföljning

Vi gav råd i tre börsnoteringar vid den här tidpunkten för ett år sedan. Det var helt rätt att teckna SolidX medan investerare gjorde bättre i att undvika Netel och Pagero. Andra aktier vi skrev om var bland annat Haypp, Byggfakta och Heimstaden Pref.

VIKTIGASTE BOLAGSHÄNDELSERNA VECKA 43

En fullspäckad vecka med mängder av rapporterande bolag, däribland Evolution, SBB, Volvo Cars, Swedbank, SSAB, Electrolux, Hexagon, Intrum, Essity, Fortnox, Swedish Match, Skanska och Kindred. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 43.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.