Alla Affärsvärldens analyser vecka 6

Analyser av Tobii, Note, Humana, MindArk, ContextVision, Moberg Pharma, Vår Energi, Bredband2, Neobo, Thule och Fastpartner D samt Banksvep, Afv-portföljen, Lock-up, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning och rapportkalender vecka 7.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 6 - Vecka6.2023.png

Tobii

Aktiemarknaden verkar rycka på axlarna åt att Tobii står för ögonstyrningen i Sony Playstations nya VR-headset. Istället ser fokus ut att ligga på en för tillfället stagnerande företagsmarknad. Är placerarna för pessimistiska?

Note

Kontraktstillverkaren Note har uppvisat stark tillväxt senaste åren. I fjärde kvartalet sjönk den organiska tillväxten till 8%. Hur värderas aktien om bolaget når sina mål om att omsätta 5 miljarder 2025?

Humana

Oavsett om Humana till sist behåller tillståndet att erbjuda personlig assistans eller inte, så framstår bolaget – och branschen – som stora förlorare på hela händelsen.

MindArk

Nyligen direktnoterades bolaget som förvaltar det 20 år gamla datorspelet Entropia Universe som är mest känt för dess digitala ekonomi. MindArk ska investera i en ny spelmotor vilket väntas tynga kassaflödet under kommande år. Men det kan ge bolaget bättre förutsättningar när den står färdig 2025.

ContextVision

Mjukvarubolaget ContextVision knoppade under 2022 av bolagets satsning på digital patologi till ett separat börsbolag kallat Inify Laboratories. Bolagets kvarvarande grundaffär inom medicinsk bildförbättring är höglönsam med en mycket stark marknadsposition.

Moberg Pharma

Läkemedelsbolaget Moberg Pharma som utvecklar ett preparat mot nagelsvamp tvingades att göra om bolagets fas 3-studie i USA. Under 2022 skickade bolaget däremot in registreringsansökan för MOB-015 i Europa. Marknadsgodkännande och lansering väntas ske under året.

Vår Energi

För ganska exakt ett år sedan noterades Vår Energi på Oslo Børs. Priserna på olja och gas var redan då höga men sedan dess har Rysslands invasion av Ukraina ökat sannolikheten för att priserna förblir höga under lång tid framåt. Vår Energi skulle kunna vara ett intressant val för den som vill positionera sig i energisektorn.

Bredband2

Bredbandsoperatören Bredband2 är en riktig kassaflödesmaskin. Bolagets tillväxt imponerar däremot inte. Hur skall man se på aktien?

Neobo

Idag är första handelsdagen i SBB:s avknoppade bostadsbolag Neobo. Till kurser kring 18 kronor handlas aktien med 70% rabatt mot de bokförda tillgångarna i bolaget. Dottern verkar ha ärvt mammans skamfilade rykte.

Thule

Friluftsbolaget Thule har det kämpigt med höga lagernivåer hos cykelåterförsäljare och svagare konsumentmarknad. Långväga VD:n Magnus Wellander tvingas lämna och styrelsen har utsett Mattias Ankarberg som närmast kommer från VD-rollen på Byggmax som ersättare.

Fastpartner D

Fastpartner är det första stora fastighetsförvaltningsbolaget som kapar utdelningen rejält på sin D-aktie. Det är desperat, oväntat och man kan rentav ifrågasätta om det har täckning i bolagsordningen.

Banksvep

De hastigt stigande räntorna har introducerat såväl nya möjligheter som risker för storbankerna. Vi tar tempen på sektorn.

Afv-portföljen försäljning

Portföljen har sålt posten i Sensys Gatso till en liten vinst.

Afv-portföljen rapportkommentar

Veckans rapportskörd var inte så rolig läsning med undantag för Ework.

Lock-up

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Pharmiva, Lyckegård, SignUp Software, Sivers Semiconductors, Move About Group och Desenio.

Börsgolvet

Usla pair trades, paniksälj och en rejäl dos börsmagi. Ännu en vecka har passerat i kvarteren kring Stureplan!

Investeraren

Mångmiljardären och bolagsbyggaren Gerald Engström gick på pumpen i SAS – nu har han ”av en tillfällighet” köpt upp konkursmässiga Indiska. För Affärsvärlden berättar han om sina bästa och sämsta investeringar och den stundande successionen.

Råduppföljning

Köpråden i skogsförvaltaren Latvian Forest och läkemedelsutvecklaren Calliditas fungerade väl. Vi gick dock på en mina i luftreningsbolaget Qleanair som nyligen vinstvarnade. I övrigt var det rätt att passa på krypto-IPO:n Smart Valor som havererat totalt.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 7

Nästa vecka rapporterar över 200 bolag – bland annat Scandic, Fortnox, Castellum, Bahnhof, Viaplay, Nibe, CDON, Embracer, K-fast, Kjell Group, Storskogen och Storytel. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 7.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.