”Alla möjligheter är öppna”
Telia Soneras koncernchef Anders Igel vill ha en snabb sammanslagning av de båda bolagen. Nästa steg är en ny stor strukturaffär.
– Både vad gäller TDC och Orange (i Danmark) och annat så är i princip alla möjligheter öppna. Vi kan tänka oss alla varianter men det måsta vara bra för aktieägarna. Dessutom är vi inte mogna för något sådant idag. Vi kan inte ge oss på någon stor affär nu, vi måste lägga all kraft på att genomföra fusionen och att driva affärerna. Men någon gång är det klart att det kan bli aktuellt och vi vill bli större och starkare på hemmamarknaden, säger han i en intervju med Affärsvärlden24.
Ett ökat ägande i operatörerna i Baltiska länderna står på önskelisten och skulle kunna genomföras trots den pågående fusionen men här hänger det på när de andra aktieägarna kan tänka sig att sälja.
– Det finns en skala från små till riktigt stora (affärer). Det är framför allt de riktigt stora som skulle dra omöjligt mycket kraft i nuläget, säger han.
![]() |
REDO FÖR FIGHT: Anders Igel vil gå hårt åt kostnaderna i bolaget.
|
På säljlistan finns framför allt Telia Finland och kabel-TV-bolaget com hem. Soneras innehav i den Turkiska mobiloperatören Turkcell är visserligen också till salu till rätt pris men inget som bolaget aktivt söker köpare till. Både vad gäller Telia Finland och com hem pågår förhandlingar och vad gäller Telia Finland hoppas Igel på ett beslut rätt snart.
– Vi har inte kommit lika långt i förhandlingar om sälja com hem som Telia Finland, säger han.
Hastigheten viktig
Fokus är annars på sammanslagningen av Telia och Sonera. Och Anders Igel har bråttom.
– Min ambition är att det ska gå fort. Hastigheten är oerhört viktig. Att få ansvariga på plats och att få bolaget att fungera enligt de nya riktlinjerna och strategierna så att vi inte håller på länge och integrerar oss, säger han.
Sedan en dryg vecka gäller den nya organisationen och det är nu upp till de nya resultatområdena att mera exakt formulera hur de besparingar på runt 2,3 miljarder kronor ska plockas fram.
– Nu finns det ansvariga personer på plats. Det har gått otroligt snabbt och det är mycket viktigt att det gör det så att man vet vem som bestämmer. De här personerna kommer att få ett antal mål från mig och i de målen ingår att utveckla sin verksamhet och att genomföra de synergier som faller på varje område, säger Igel.
– De arbetar fram planer och slutsatser och sedan fattar vi beslut. Det finns inga beslut tagna ännu. Det är nu vi börjar.
Neddragningar väntar
Vad som finns är ett underlag och en uppfattning på det stora hela om hur synergierna ser ut som bland annat redovisats i prospektet. Det är utgångspunkten för jakten på synergierna.
På den ständiga frågan om hur många som kan bli av med jobbet på grund av sammanslagningen mellan de två bolagen har Igel inget svar ännu.
– Det är klart att det kommer att påverka hur många vi är annars går det inte att åstadkomma sådana här synergier. Det finns en del preliminära beräkningar på hur många som blir övertaliga men de är så preliminära och ska dessutom prövas så jag litar inte på de siffrorna. Jag vill pröva det här och låta cheferna komma fram till sina slutsatser. En stor del av besparingarna har dessutom över huvud taget inte med personal att göra, säger Igel.
Färre konsulter
Konsultkostnader är ett område Igel vill sätta kniven i och lägre investeringskostnader och gemensamma inköp ska och bidra till synergierna. Det är också viktigt för Igel att bolagets hela personal får vara med och påverka precis hur synergierna ska förverkligas.
– Vi vill engagera alla de människor som är berörda. Vi tycker att man ska jobba så. Det finns en etik i det här med tidig medverkan och genuin beslutspåverkan, säger han.
Så småningom ska Telia Sonera presentera att antal finansiella mål för bolaget och lönsamheten är Igel övertygad om kommer att förbättras framöver.
Trögare tillväxt
– Naturligtvis ska det bli en fortsatt förbättring. På lång sikt finns möjlighet att åstadkomma en stor förbättring för både resultat och kassaflöde, säger han utan att vilja gå in på rapporten för fjärde kvartalet.
Telia Soneras hemmamarknader är rätt mogna och konstant prispress gör att tillväxten framöver är begränsad.
– Visst finns viss tillväxt också på de mogna marknaderna. Jag är faktiskt lite förvånad över den fina tillväxten på mobilmarknaden i Sverige till exempel. Men i Sverige har vi tappat marknadsandelar lite för länge och det finns också nya segment där Telia aldrig riktigt haft några andelar. Småföretagarna är ett exempel där Telia legat alldeles för lågt i andel, säger Igel.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.