”Alla räknar på Gunnebo”

Stockholmsbörsen vaknade till liv en smula i förra veckan i väntan på den stora rapportfloden.

Finansmännen är åter på kontoren, styrelseproffsen och storägarna skyndar mellan diverse stämmor.
Hetaste samtalsämnena? Islänningarna och riskkapitalisterna.

– Frågan är vad islänningarna hittar på härnäst. Det jag hör är att de i princip är beredda att köpa allt och till vilket pris som helst, bara det blir affär. Och det är klart att man blir förvånad när ett folk som bara sysslat med fiske och jordbruk börjar göra väldigt mycket affärer i miljardklassen. Visst finns den enskilda spelare som lyckats bra och som nu vill investera pengarna, men resten då? Det luktar inte bra om det där, säger en solbränd.

En annan av de solbrända ser historien upprepa sig:

– Det är lätt att se spöken mitt på ljusa dan. Men min tro är att det handlar om riktigt aggressiv belåning i kombination med att man går på myten om säkra utländska tillgångar. Lite på samma sätt som när hårdbelånade svenskar köpte kåkar i Bryssel och London på åttiotalet. Några av dessa svenskar låter fortfarande tala om sig, men de flesta är som bekant ute i kylan och så lär det sluta även för islänningarna, som får åka hem och värma sig i källorna, skrattar han.

Går samman för köp
Riskkapitalisterna då? Efter en otroligt stark vår med tonvis med affärer har de fortfarande stora likvida medel kvar och den senaste trenden är att de går samman för att göra de stora köpen.

Golvet talade med en av de större i branschen som sa att ”man behöver inte längre se stora strukturella förändringar utan det räcker med att köpa ett storbolag med hög belåning och bara sitta och räkna avkastning”.

Riskkapitalisten i fråga trodde att ”i princip vilket svenskt storföretag som helst kan bli uppköpt med undantag för Volvo, det är nog inte politiskt möjligt”.

Ett företag som ligger nära till hands för att bli uppköpt, enligt flera av varandra oberoende källor, är Gunnebo.

– Alla räknar på dem. Och jag förstår varför: bolaget är välskött och värderingen hyfsad. Visserligen är skuldsättningen i förhållande till det egna kapitalet ganska hög, men om man sätter skulderna i förhållande till rörelseresultat går det att belåna Gunnebo betydligt aggressivare. Lägg till att hela säkerhetsbranschen står inför en stor förändring med många strukturaffärer och det är inte så konstigt att intresset är stort, säger en välinformerad finansman.

Storbolagen ger sig in i leken
Men det är inte bara riskkapitalisterna som är intresserade av affärer. Nu har också storbolagen börjat ge sig in i leken och det är någonting som marknaden gillar:

– Såväl Ballingslövs som Elektas förvärv togs emot med öppna armar. I båda fallen skickades kurserna upp rätt rejält och det här visar andra bolag att det är helt okej med förvärv, så länge man också sköter sin balansräkning, säger en välklädd finansman.

Samma finansman irriterar sig ordentligt på kursskillnaden mellan A- och B-aktier i Atlas-Copco:

– Jag fattar inte riktigt hur de svenska institutionerna tänker. Det måste ju vara självklart att de ska sälja sina A-aktier i Atlas och använda pengarna till att köpa B-aktier, då får de ju fler aktier för sina pengar. Båda aktierna yieldar lika mycket, ändå skiljer det nästan 30 spänn mellan dem. Vi har för många röstfiskare här i landet, suckar han.

Golvet kan också avslöja att det tisslas och tasslas om Axfood:

– Marknaden är stentuff med prispress och hård konkurrens. Men bolaget handlas till 10 gånger vinsten och är skuldfritt. Jag har hört att franska Carrefour tittat noga på Axfood och om de kommer överens med Antonia är det nog bara att lägga bud, säger en ljusblå skjorta.

Golvet säger: Ingen rök utan eld…

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets