Allt fler förpassas till c-laget

Förra året fortsatte mardrömmen för it-konsulterna. Neddragningar och omstruktureringar var vardagsmat. Och de flesta bolagen förpassas till C-laget när Affärsvärlden rankar dem.

Förra året var ännu ett riktigt mörkt år för it-konsulterna. Antalet företag med positiva vinstmarginaler sjönk till bara fyra från sju året innan. Visserligen förbättrades den genomsnittliga vinstmarginalen något men förädlingsvärdet blev sämre, visar Affärsvärldens genomgång av konsulternas lönsamhet.

I siffrorna spökar mycket nedskrivningar av goodwill och kostnader för omstruktureringar men bakom de skrala resultaten finns också en fortsatt nedgång i efterfrågan på konsulttjänster.

– Bank och finans har blivit en svag sektor och där kom den stora nedgången under förra året, säger Erik Österberg på Tieto Enator.

Förra årets A-lag var till stora delar det samma som 2001 med den största i branschen, Tieto Enator, högt upp på listan. Annars har de flesta över lag lyckats förbättra sina resultat även om alla utom fyra fortfarande gjorde förlust under 2002. Bland förlorarna finns HiQ som dock hade ett exceptionellt bra 2001 men vände till förlust 2002.

Även andra konsulter med historiskt bra lönsamhet som Cybercom visade röda siffror förra året.

De som har det tuffast är fortfarande de gamla internetbyråerna som fortfarande pressas av fallande priser och överetablering. Största lyften står Frontec och Infinicom för. Båda gick från förlust till vinst med stor hjälp av om- och rekonstruktioner av bolagen. I Frontecs fall drog en reavinst på 96 miljoner kronor från försäljningen av Bluelabs upp resultatet.

Starka prestationer under 2002 kom från dels det större Teleca men också det mindre Novotek. Båda ökade både vinst och förädlingsvärde utan några vitaminpiller i form av reavinster eller annat.A-, B- och C-lagen

Affärsvärlden delar varje år konsulterna i ett A-,B- och C-lag. Urvalet är de företag som är klassificerade som it/internet-konsulter i Affärsvärldens aktieindikator. Diagrammet baseras på siffror för helåret 2002.
Företagen delas in i fyra grupper, beroende på om de ligger över eller under genomsnittet i vinstmarginal respektive förädlingsvärde per anställd. Gränsen för lönsamheten har vi i år dragit vid nollstrecket (normalt dras den vid snittlönsamheten).Första siffranvinstmarginal (procent) andra siffran förädlingsvärde per anställd (tkr).

A-laget
Företag som har ett bättre genomsnitt i förädlingsvärde och har en positiv vinstmarginal.
Novotek: 8; 648
Tietoenator: 8; 680
Teleca: 4; 724
Infinicom: 4; 1078

B-laget
Företag som har en positiv vinstmarginal men ett sämre förädlingsvärde än snittet.
Frontec: 8; 562
Sigma: -12; 650
Wm-data: -14; 657
RKS: -19; 661
Proact: -8; 798
HiQ: -5; 808
Know IT: -1; 824
Cyber Com: -2; 839

C-laget
Företag som har ett sämre förädlingsvärde och en negativ vinstmarginal.
Icon medialab: -69 265
Dimension: -21; 346
Framfab: -18; 435
MSC: -10; 526
Enea Data: -41; 528
Mandator (Cell Network): -50; 531
Modul 1: -19; 555
Forum SQL: -24; 556
Turnit: -14; 589
Softronic: -12; 591
Resco: -23; 600
Prevas: -6: 619
Connecta: -16; 625
Mogul: -32; 635

Förädlingsvärde per anställd är resultatet före avskrivningar och personalkostnader dividerat med medelantalet anställda. Värdet visar i vilken utsträckning de anställda skapar mervärden i företaget. Vinstmarginalen är ett mått på hur lönsam själva organisationen är. Kombinationen högt förädlingsvärde/låg vinstmarginal visar således ett företag som kan ta bra betalt för sina tjänster, men som också har höga kostnader för bland annat löner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.