Allt fler hushåll tänker skruva upp sparandet

SEB:s undersökning Sparkollen, som undersöker hushållens sparplaner, steg till 15 under första kvartalet från 6 i föregående kvartalet.
SEB:s privatekonom Américo Fernández
SEB:s privatekonom Américo Fernández

Andelen hushåll som planerar att spara mer de kommande sex månaderna jämfört med det senaste halvåret har ökat från 19 till 24 procent, från föregående kvartal. Andelen som planerar att spara mindre har samtidigt minskat från 13 till 9 procent. Andelen som inte planerar några förändringar i sitt sparande minskade från 63 till 61 procent.

Sparkollen baseras på skillnaden mellan andelen som planerar att spara mer respektive mindre. Undersökningen visar också att hushållen fortsatt planerar att minska konsumtionen något de närmaste sex månaderna.

“Under första kvartalet ser vi äntligen en ljusning i hushållens sparutsikter som når den högsta nivån sedan mätningarna startade 2022. Efter två extremt tuffa år där många behövt dränera sitt sparande för att betala för högre levnadskostnader uppger nu närmare var fjärde hushåll att det planerar att spara mer kommande halvåret vilket återspeglar att det försiktigt börja lätta i plånböckerna”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Under det första kvartalet steg det genomsnittliga månadssparandet till 6 027 kronor från 5 635 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco