Amazons VD Jeff Bezos säljer aktier för 2 miljarder dollar efter utlovade donationer

E-handelsjätten Amazons vd och grundare Jeff Bezos har sålt aktier i bolaget för omkring 2 miljarder dollar. Försäljningen omfattade 608 450 aktier i Amazon som såldes enligt en slags förbestämd tidsplan, enligt en anmälan till den amerikanska finansinspektionen SEC. Det rapporterar Bloomberg News.
Jeff Bezos
Jeff Bezos. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT
Jeff Bezos är världens näst rikaste person och han äger omkring 10% av aktierna i Amazon. Hans förmögenhet uppgår till 196 miljarder dollar, enligt Bloomberg Billionaires Index. Med denna försäljning uppgår hans försäljningar av aktier i Amazon i år till 8,6 miljarder dollar.

Jeff Bezos ska använda kapitalet från aktieförsäljningarna dels till att finansiera rymdbolaget Blue Origin, men han har också lovat att avsätta 10 miljarder dollar till Bezos Earth Fund för att bekämpa effekterna av klimatförändringarna.

I samband med det pågående klimatmötet COP26 i Glasgow utlovade Bezos tidigare i veckan att satsa 2 miljarder dollar, fördelat på 1 miljard dollar för att återställa naturen och 1 miljard dollar för livsmedelsproduktion, exempelvis att öka skördarna.

Amazons aktie har stigit med måttliga 3,9% hittills i år efter ett kursrally på 76% i fjol, då bolaget gynnades av en ökad e-handel under coronapandemin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.