Amerikan med rätt teknik
Förra året gick det sammanslagna LGP/Allgon ihop med sin amerikanska rival Powerwave. Integreringsarbetet är nu i stort sett klart samtidigt som marknaden tar ordentlig fart. Det bådar gott för Powerwave.
För drygt ett år sedan köpte amerikanska Powerwave svenska LGP/Allgon. I juni fick sedan Powerwave en sekundärnotering på Stockholmsbörsen. Men efter uppmärksamheten kring budet på LGP/Allgon så har det varit rätt tyst kring bolaget, med undantag för en del rapporter om neddragningar och flytt av produktion till Kina och Estland.
Nu börjar dock arbetet med att slå samman Powerwave och före detta LGP/Allgon att lida mot sitt slut. Powerwaves vd Ron Buschur tror att det ska vara klart i juni. Det händer samtidigt som Powerwave också ser slutet på det senaste årets klena efterfrågan på sina produkter och vänder till vinst igen efter förlusten 2004.
Powerwave utvecklar, tillverkar och säljer delar av infrastrukturen för mobilsystem. Bolaget fungerar som ett slags komplement till jättarna på marknaden som Ericsson, Nortel och Nokia. Kunderna är just de stora systemleverantörerna och operatörerna direkt.
Företagets verksamhet omfattar antenner, hela basstationer, förstärkare och så kallade repeatrar samt olika typer av tjänster och service.
Utrustningen används typiskt sett för att göra mobilnät effektivare, bättre och billigare. Det handlar ofta om att integrera två nät med kanske inte helt likartade tekniker, att öka kapaciteten i vissa delar av ett nät, öka täckningsgraden i ett nät eller se till att det finns täckning också inomhus eller i en tunnelbana.
Bolagets rapport för första kvartalet vittnar om en optimism inför resten av året. Både resultatet i sig och en höjning av prognosen för andra kvartalet fick aktien i förra veckan att bli en av börsens vinnare. Branschens investeringar i 3G-teknik och en eskalerande konsolidering bland mobiloperatörer är två faktorer som talar för att Powerwave får se en fortsatt bra efterfrågan på sina produkter. Bolaget självt räknar med både bättre försäljning och stigande bruttomarginaler framöver.
Dessutom har Powerwave fortsatt sin strategi med uppköp för att stärka sin produktportfölj och position på marknaden. Det senaste i raden är ett köp av delar av konkurrenten Remecs verksamhet. Remec är det bolag som förgäves försökte köpa Allgon för fem år sedan, innan LGP och Allgon gick ihop.
Remecaffären är lika stor som köpet av LGP/Allgon, och Powerwave når i och med köpet en omsättning på över 950 miljoner dollar nästa år. Priset är satt till 118 miljoner dollar för verksamheten, som i dag omsätter runt en kvarts miljard dollar om året. Powerwave räknar med synergier på runt 50 miljoner dollar per år, samtidigt som kostnaden för att integrera de köpta delarna beräknas till mellan 20 och 40 miljoner dollar. Köpet betalas med 40 miljoner dollar kontant och resten i aktier. Även efter köpet förblir Powerwaves kassa välfylld med runt 235 miljoner dollar.
Köpet kan dock gå om intet, eftersom Remec håller på att omförhandla affären av skatteskäl. Skulle det hända får Powerwave ett skadestånd på 5,6 miljoner dollar.
Tidigare i år köpte Powerwave Kaval Wireless, som gör sändare för inomhusbruk, för 11 miljoner dollar.
Även om Europa är Powerwaves största marknad med 60 procent av försäljningen ligger mycket av företagets fokus på USA. Där håller sammanslagningen av mobiloperatörer och utbyggnaden av 3G-nät i gång en stark efterfrågan.
Mobilbjässen Cingular är en av Powerwaves bästa kunder med över 10 procent av Powerwaves omsättning. Lika stort är Nokia, men störst är Nortel som stod för 17 procent av Powerwaves omsättning det första kvartalet.
Den tredje generationens mobilteknologi spelar nu också en allt viktigare roll. I dagsläget står 3G för runt 30 procent av försäljningen, vilket faktiskt är mer än för de stora systemleverantörerna. Andelen växer också snabbt med stöd av en stark produktportfölj.
Den marknad som Powerwave jobbar på har visat sig kunna vara rejält svängig, men i och med den pågående konsolideringen, där i stort sett bara Powerwave och Andrews nu återstår, kan företaget bättre parera sådana svängningar.
Den större storleken ger också mycket bättre förutsättningar för att faktiskt kunna nå de marginaler som vd Buscher talar om. Michael Gottschlich, tidigare huvudägare i LGP och som sitter i Powerwaves styrelse, har all anledning att se lite gladare ut efter ett första år som varit tufft både för organisationen och aktiekursen.
—
Powerwaves vd Ron J Buschur om…
…bruttomarginalen framöver. Första kvartalet var den 25,4 procent.
– Vi kan fortsätta att förbättra bruttomarginalen. Den bör kunna ligga mellan 25 procent och kanske uppåt 30-procentsstrecket. Några bruttomarginaler på 35 procent blir det dock inte tal om. Vår bransch är helt enkel inte sådan.
…integrationen av LGP/Allgon.
– Vi räknar med att den ska vara slutförd i juni. Vi har tagit hem lite mer än de 30 miljoner i kostnadsbesparingar som var målet och även framöver kan man räkna med att LGP/Allgon-köpet genererar effektivitetsvinster.
…efterfrågan.
– Vi ser en stark efterfrågan på alla marknader och ökad efterfrågan under resten av året. Vi är också mycket nöjda med tillväxten i Ericsson-kontot. I Nordamerika kommer utrullningen av 3G-nät att öka nästa år och vi ser fortsatt bra tillväxt från stora kunder som Cingular.
_______________________
AKTIEN:
Byt lite Ericsson mot Powerwave
Rensat för diverse engångsposter så gjorde Powerwave en vinst per aktie efter skatt på 8 cent för det första kvartalet i år. Då var bruttomarginalen drygt 26 procent. För andra kvartalet räknar bolaget med en vinst på mellan 9 och 11 cent per aktie.
Med en prognos för helåret 2005 på 40 cent per aktie landar p/e-talet på 20 räknat på den kurs som aktien handlas till på Stockholmsbörsen, vilken är lägre än i New York. Det ger en klart högre värdering än Ericsson, som i år har ett p/e-tal på runt 16.
Å andra sidan har Powerwave betydligt bättre utsikter till förbättringar. Bruttomarginalen bör kunna förbättras några procentenheter och enligt vd Buschur så ska allmänna kostnader (opex) kunna ligga i stort sett fast, trots den tillväxt företaget ser i år. Det gör att bättre försäljning och marginaler får stort genomslag på sista raden.
Tidigare låg amerikanska analytikers snittförväntningar på 2006 på 46 cent per aktie, men efter den positiva rapporten lär förväntningarna åka upp över 50 cent. Då landar p/e-talet på 16 för 2006 mot 15 för Ericsson.
Då är inte köpet av Remecs produktlinjer inräknat. Om Powerwave lyckas få ut samma marginaler på den försäljningen om 250 miljoner dollar per år som i sin övriga verksamhet, så blir utsikterna riktigt bra.
Bedömningen av synergivinsterna och att köpet bidrar till vinsten från 2006 tyder på det. I det perspektivet framstår det som en god idé att plocka in Powerwave i portföljen. Vill man hålla exponeringen mot telekom konstant så bör det ske på bekostnad av Ericsson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.