Amerikanska bolag lånar rekordmycket

De amerikanska företagen fortsätter att låna pengar i stora mängder. Det framgår av senaste data för augusti där den totala lånestocken uppgick till över 117 miljarder dollar.
Federal Reserve
Federal Reserve. Foto: Patrick Semansky/TT
Det kan jämföras med genomsnittliga 95 miljarder dollar för samma månad de senaste fem åren, skriver Marketwatch som hänvisar till data från Goldman Sachs.

Utvecklingen har lett till att det lånats rekordhöga 1,48 biljoner dollar hittills i år, vilket är mer än något annat helår. Goldman Sachs prognos pekar dessutom på att siffran kan vara över 1,7 biljoner dollar vid årsskiftet.

Det stora lånesuget kan ses mot bakgrund av att bolagen vill rusta upp balansräkningen för att klara av coronapandemin. Andra skäl har varit att med lånen beta av redan existerande skulder. Det som också sporrat på lånen är att räntorna hållits ultralåga av centralbanken vilket gjort det billigt att komma åt pengar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets