AMF, SEB och FAM investerar miljarder i coronakrisande företag

AMF, SEB och FAM bildar ett bolag för att investera 3,5 miljarder kronor för att stötta svenska företag som behöver kapital att ta sig igenom coronakrisen, enligt ett pressmeddelande.
Jan Amethier. Foto: SEB

Sindre Invest AB, blir ett samägt joint-venture bolag skapat av SEB, AMF och FAM tillsammans med Wallenbergstiftelserna.

”Vi ser framför oss ett stort behov bland välskötta och livskraftiga svenska onoterade bolag av att stärka sina balansräkningar med ytterligare eget kapital och vill nu stötta dessa företag genom krisen med hjälp av privat kapital”, skriver SEB i ett pressmeddelande.

Sindre Invest AB kommer huvudsakligen investera i mellanstora onoterade privat- och familjeägda bolag som inte har tillgång till aktiemarknaden. Målgruppen är företag med minst 250 anställda och en omsättning på mer än 300 miljoner kronor.

Bolaget kommer att gå in som minoritetsägare i de utvalda bolagen, med den uttalade målsättningen att de befintliga ägarna efter krisen ska kunna lösa ut Sindres ägarandel. Planen är att investera mellan 50 och 400 miljoner kronor per bolag. Investeringarna ska löpa under 3–5 år och tanken är att bolaget Sindre ska verka i totalt tio år.

AMF går in med 2 miljarder kronor i Sindre. SEB investerar 1 miljard kronor, varav SEB Pension & Försäkring 100 miljoner kronor, samt med personal och kompetens. FAM och de tre största Wallenbergstiftelserna investerar tillsammans 500 miljoner kronor, varav FAM 400 miljoner kronor.

Jan Amethier lämnar SEB för att tillträda som vd i det nya, fristående bolaget.

”Den bild vi möter är att många företag kämpar på med hjälp av statliga stödprogram och kreditlättnader. Det fungerar under en period, men vår bedömning är att många företag kommer att behöva mer riskkapital för att överleva och övervintra krisen. Syftet med Sindre är att vara en bro från nu till en bättre framtid”, säger han i pressmeddelandet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.