Analys: Bjud upp börsens panelhönor!

Av Simon Blecher De tekniska konsulterna får alldeles för lite uppmärksamhet. Det är synd för här döljer sig flera attraktiva aktier. Både billiga och spekulativa. Ekonomi 24 har granskat branschen och pekar ut vinnarna och förlorarna.

Den svenska valrörelsen har inte direkt handlat om aktier. Men den handlar mycket om vägar och byggande och vad kan då vara mer passande än att ta en titt på börsens tekniska konsulter. Tillskillnad från de utbombade internetkonsulterna är det faktiskt ett gäng – i alla fall hyfsat – välmående företag. Särskilt Scandiaconsult och Sweco. För Epsilon och Semcon är det litet mörkare, men balansräkningarna är hyggliga och någon katastrofsituation är det inte tal om. Ångpannan har däremot problem i sitt förhållande till aktiemarknaden.

Låga löner Bolagen skiljer sig en hel del åt. Scandiaconsult inriktar sig på vägbyggen och Semcon är verksam som konsult i både bil – och telekombranschen. Gemensamt för företagen är dock att de alla omsätter mellan 700-800 tusen per anställd och år, i alla fall under ett normalår. Jämfört med reklambranschen eller traditionella managementkonsulter kan det låta som kaffepengar. Men så är ju också lönerna låga i branschen, vilket gör att vinstmarginalerna kan uppgå till goda 10 procent under vissa år. I dagens läge ska man dock vara nöjd med 6-8 procent.

Vilken konsult är mest lönsam? Tja, just nu är det Scandiaconsult och Sweco.

Scandiaconsult rekommenderades för övrigt av undertecknad i Affärsvärlden för ett år sedan och sedan dess har kursen stigit med 25 procent, inräknat utdelningar, på en i övrigt usel börs. Argumenten var stigande vinster de närmaste åren, låg värdering och slutligen ägarsitsen. Bolaget har nämligen ingen tydlig ägare och i denna bransch pågår många strukturaffärer (minns Kjessler & Mannerstråle som blev uppköpta av J&W och sedan försvann ju också J&W till ett brittiskt bolag).

Alla argument kvarstår. Med en värdering på 11 gånger årets resultat känns Scandiaconsult som en hygglig placering, om än med lite mindre kurspotential än tidigare.

Jag satte även köp på Semcon i fjol. Det var en missräkning. Aktien har rasat med 30 procent och därmed nästan skuggat index exakt. Den stora telekomslakten drabbade bolaget hårt och vinsterna minskade drastiskt i samband med att Ericsson sparkade ut sina konsulter. Nu står och faller inte Semcon med telekom. Göteborgsföretaget är starkt inom läkemedel och fordon.

Och med tanke på att bolaget värderas till en tredjedel av omsättningen kan det snabbt bli en munsbit för exempelvis Ångpannan. Semcon har faktiskt aldrig gått med förlust och alltid uppvisat en stadig tillväxt under sina 20 levnadsår.

Idag går det att köpa aktien under introduktionskursen (bolaget noterades 1997).

Semcon är en potentiell kursdubblare om marginalerna återgår till något sånär forna tider. Risken får dock anses som hög. Som kuriosa kan nämnas att Lannebo Fonder och Svolder nyligen blivit storägare i bolaget.

Trötta Ångpannan Ångpanneföreningen är svårt att förstå sig på. Den trötta styrelsen avböjde Swecos generösa bud och nu handlas aktien långt under budnivån. Visserligen är balansräkningen urstark med bland annat en fastighet på Kungsholmen i Stockholm, värd en halv miljard. Men innan den nye vd: n bekänt färg är det klokast att avvakta. En försäljning av just fastigheten skulle indikera att ledningen i alla fall bryr sig lite om sina aktieägare.

Sweco misslyckades förvisso med budet på Ångpannan, men behöver inte vara ledsna för det. Verksamheten går strålande och värderingen är aptitlig med ett p/e – tal på 9. Aktien platsar bra i en långsiktig portfölj och den senaste tidens nedgång borde vara ett bra köptillfälle för de som tidigare missat tåget.

Slutligen några ord om Epsilon, som är en avknoppning från Sigma. I likhet med Semcon har aktien gått rakt ner i källaren och även här kan en kraftig uppgång komma, men jag har svårt att se vad som ska driva aktien. Perioden på börsen har varit kort och bolaget har inte visat upp någonting positivt annat än att tala om att en väsentlig resultatförbättring är på gång. Innan vi sett den kan man gott hålla sig borta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.