Analyschefer: Trumps seger positivt för oljan

Bjarne Schieldrop, råvaruanalsychef på SEB, och Thina Saltvedt, chefsanalytiker för makro/olja på Nordea Markets, spår en positiv utveckling för oljepriset efter att Donald Trump utsetts till USA:s president, skriver dn.no.

Strax efter klockan 02.30 på onsdagen, svensk tid, började oljepriset vika brant utför. Det var i samma veva som valresultaten började tala till Donald Trumps fördel. Vid halv fem-tiden bottnade priset på WTI-oljan och började så smått att återhämta sig. Vid klockan 14.30 låg oljepriset på nästan samma nivå som vid midnatt: cirka 45 dollar.

Enligt Bjarne Schieldrop var nattens oljeprisfall en effekt av en plötslig risk off-rörelse som drog med sig de flesta tillgångsslag. Framtiden för oljepriset ser desto ljusare ut, menar han och pekar på att den politik som Trump har förespråkat gynnar oljemarknaden och cykliska industribolag i USA.

– Trump har pratat om stora investeringar i infrastruktur och mindre regleringar och skatter. Det talar för en positiv tillväxt i USA, säger Bjarne Schieldrop till dn.no och fortsätter.

– Trump är positiv till fossila bränslen men inte särskilt positiv till restriktioner för koldioxidutsläpp eller stöd till förnybar energi.

Att Donald Trump även lovat att bryta internationella handelsavtal skrämmer Bjarne Schieldrop.

– Det kan potentiellt vara negativt för den globala tillväxten. Men en stark ökning i den amerikanska tillväxten lär få spridningseffekter, även om de inte blir lika stora som med intakta handelsavtal, säger han till dn.no.

Han får stöd av Thina Saltvedt som tror att marknaden snart har hämtat sig från valchocken. Enligt henne har Opec-mötet den 30 november en större inverkan på oljepriset än USA-valet.

– Detta är vad oljemarknaden egentligen fokuserar på. Utfallet kan lyfta oljepriset till 60 dollar eller ned till 40 dollar igen, säger Thina Saltvedt som tror att Saudiarabien kan sträcka sig långt för att få till ett avtal om samordnade produktionsminskningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.