Analyshus: Cannabishajpen är död

Cannabisaktier och hajpen som gavs namnet "cannabusiness" för halvtannat år sedan är död och nu väntar år av självrannsakan, eftertanke och kommersialisering innan börskurserna kan börja ta fart igen, konstaterar analyshuset Piper Sandler Jaffray i en analys på fredagen.

Auroras aktiekurs ska ner till 1 dollar innan det kan tänkas bli en vändning för bolaget – en riktkurskapning med 2 dollar med medföljande säljstämpel – efter ett synnerligen brutalt år för branschtungviktaren.

Aktien tiofaldigades från noteringskursen i juli 2018 till toppnoteringen 10 dollar i oktober samma år innan raset inleddes. Vid torsdagens stängning handlades aktien till 2:79 dollar. 2019 års ras motsvarade 65 procent.

”Aurora byggde upp en stor kapacitet i Kanada med förväntningar om att kunna exportera signifikanta volymer utomlands, men detta har inte materialiserats”, konstaterar Piper Sandler.

Även Bank of Americas analytiker företrädde en liknande uppfattning i en analys på fredagen.

”Taget flera bestående osäkerheter i akt har vi svårt att se framför oss ett scenario där aktien har något som helst hållbart stöd”, skriver BofA.

Den på New York-börsen handlade aktien backade med ytterligare 8 procent på fredagen.

Kursrasen har dock varit i stort sett skoningslösa i sektorn. Exempelvis har konkurrenten Canopy Growth fallit från toppnoteringen 52:49 dollar till 27:31. Tilray har sett det brantaste fallet – sedan ett år tillbaka har aktien dykt 80 procent.

Ett betydande bekymmer har varit debatten kring så kallade e-cigaretter och att olja på cannabisextrakt kopplats ihop som misstänkt källa för en våg av mystiska insjuknanden och dödsfall bland unga i USA, vilket lett till försäljningsförbud och en PR-mässig kollaps för sektorn.

Det Göteborgsbaserade och branschrelaterade First North-bolaget Heliospectra – som utvecklar ljuslösningar till bland annat växthus – tog flera order under 2019 och genomförde också två nyemissioner. Aktien var i princip oförändrad under fjolåret.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.