Analyshus: Helt klart en negativ överraskning från H&M

Klädbolaget H&M har under fredagsmorgonen rapporterat sin försäljning för tredje kvartalet. Utfallet var klart lägre än väntat, vilket också påpekas av analyshusen.
H&M:s VD Helena Helmersson
H&M:s VD Helena Helmersson Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kepler Cheuvreux skriver att försäljningsrapporten var ”helt klart en negativ överraskning” och att man räknar med en negativ reaktion på börsen. H&M-aktien backar 4,2 procent under den inledande handeln.

Kepler tar också upp H&M:s kommentar om att arbetet med att nå en rörelsemarginal på 10 procent 2024 går i rätt riktning. Detta bedöms som positivt, enligt analyshuset. Kepler upprepar köp med riktkursen 220 kronor.

JP Morgan kommenterar också rörelsemarginalen. Deras uppfattning är att den svaga försäljningen riskerar att äventyra rörelsemarginalen, rapporterar Bloomberg News.

Ett annat analyshus, RBC, uppger att H&M har bytt försäljning mot vinst. Samtidigt tros försäljningen ha påverkats av det dåliga vädret i Europa under juli och augusti.

Från annat håll skriver Ålandsbanken att kvartalsförsäljningen troligen kommer leda till vissa nedrevideringar av resultatestimaten inför den fullständiga Q3-rapporten.

Bernstein, som har underperform på H&M, skriver att försäljningen var väldigt svag om man jämför med konkurrenter som Zara-ägaren Inditex, Primark och Next. Bernstein fortsätter vara skeptiska till H&M:s arbete med att lyfta rörelsemarginalen givet den svaga försäljningen.

På Affärsvärldens sida Aktierekar hittar du alltid de senaste köråden och riktkurserna för svenska aktier. Och på Börsen idag-sidan hittar du dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets