Analyshusens nya aktieråd

Ett skogsbolag och en teknikkonsult får sänkta rekommendationer av Handelsbanken i dagens analysflöde. Samtidigt höjer DNB ett stålbolag till behåll.

—————————————————————

Bank:                

Bolag    Ny    (Gammal)    

—————————————————————

DNB:

SSAB                 

Behåll              

(Sälj)

 

Goldman
Sachs:

Ericsson              

Köp,
109 SEK        

(Köp
104 SEK)

 

Handelsbanken:

Stora
Enso           

Minska              

(Köp)

Sweco                

Minska              

(Öka)

 

SEB
Equity Research:

B&B
Tools            

Behåll,
175 SEK     

(Behåll,
166 SEK)

 

DNB uppgraderar sin rekommendation för SSAB till behåll från tidigare sälj, erfar SIX.

Vidare höjer Goldman Sachs riktkursen på Ericsson från 104 till 109 kronor. Rekommendationen är kvar på köp.

Handelsbanken Capital Markets sänker sin rekommendation för skogsbolaget Stora Enso från tidigare köp till minska efter måndagens rapport.

Aktien kommer nu att ”få det tufft framöver” då banken räknar med ett generellt svagare marknadssentiment drivet av massacykeln, ökad osäkerhet över vinstutvecklingen och en sannolikt negativ vinstrevideringstrend.

Det framgår av ett marknadsbrev på tisdagen.

Rörelseresultatet för andra kvartalet var högre än väntat tack vare en stark utveckling inom förpackningsverksamheten, medan guidningen om att tredje kvartalet väntas se sekventiellt något lägre vinst var ”en mindre besvikelse”, anser bankens analytiker.

Framåt ser Handelsbanken en serie negativa faktorer för skogsbolaget och dess aktie. Till att börja med bedömer banken att den ”rekordstora skillnaden” i pris mellan kortfiber- och långfibermassa är ”ohållbar”. Handelsbanken förväntar sig att ”alla massakvaliteter kommer att uppleva prispress under senare delen av 2014 och 2015 i synnerhet”.

Sjunkande massapriser ger en direkt effekt på Stora Ensos försäljning av marknadsmassa och en indirekt effekt på i synnerhet papperspriserna men även förpackningspapperspriserna, noterar banken och sänker nu sina prognoser för det operationella rörelseresultatet för 2015 och 2016 med 7 procent.

”Vi tror att bolagets positiva vinstmomentum sannolikt kommer att avta i slutet av året för att bli negativt från och med första kvartalet 2015. Detta ligger inte i nuvarande förväntansbild på marknaden”, skriver banken.

Handelsbanken sänker också sin rekommendation för Sweco till minska från öka, enligt ett morgonbrev.

”Sweco är ett kvalitetsbolag med goda långsiktiga utsikter, men till följd av en stark kursutveckling avspeglas detta mer än väl i nuvarande värdering”, skriver banken.

SEB Equity Research höjer å sin sida riktkursen på teknikhandelskoncernen B&B Tools från 166 till 175 kronor med bibehållen rekommendation behåll.

Det framgår av ett marknadsbrev daterat den 21 juli.

”Marginalresan fortsätter. Rörelseresultatet, ebit, var nio procent över våra förväntningar i räkenskapsårets första kvartal”, skriver banken.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.