Analytiker: Då kan börsraset tillta

Efter att Donald Trump twittrade om USA:s utökade tullar mot Kina har börsen rasat starkt. Verkstadsaktierna är, som väntat, de som har drabbats mest. Johan Hagbarth på SEB anser att kursreaktionerna är berättigade.
Börsen och Johan Hagbarth

– Bolag som är konjunkturkänsliga och exportberoende påverkas mest av besked som innebär en risk för världshandeln och att konjunkturen blir svagare i världen, säger Johan Hagbarth, placeringsstrateg på SEB.

Om de här kurreaktionerna är berättigade beror på vad som händer framöver, men de är i alla fall förståeliga, tycker Johan Hagbarth.

– Att utspelet kom från Trump och var så kraftigt var ganska förvånande med tanke på den positiva tonen som har varit innan och som har bidragit till att börsen har gått upp. Att marknaden nu påverkas negativt är därför inte förvånande, säger han.

Ett handelssamtal är planerat nu på onsdag, men nu är det osäkert om det blir av.

– Den här nyheten ökar risken för att handelssamtalen blir mer problematiska och i värsta fall kan  avbrytas. Vi tror fortfarande på en lösning, men får vi mer nyheter i den riktningen skulle vi absolut få ytterligare negativeffekt på börsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.