Analytiker: Dålig tillväxt för Astra Zeneca kan leda till nya bud

Om inte Astra Zeneca kan visa på omsättningstillväxt kan aktien falla tillbaka till ett nivå där bolaget blir sårbart för ytterligare uppköpsförsök, enligt Nicholas Turner, analytiker på Mirabaud Securities.

När Astra Zeneca skulle avvärja budpropåerna från Pfizer förra våren sade bolaget till investerarna att man kunde öka sina intäkter med 75 procent till år 2023, dels tack vare en väl laddad pipeline med läkemedelskandidater.

Snart ett år senare ser dessa utsikter ganska skakiga ut, skriver Bloomberg och hänvisar till en rapport som Goldman Sachs tagit fram över konkurrensläget för immunoterapier mot cancer.

Medan Bristol-Myers Squibb i mars fick marknadsgodkännande i USA för lungcancerläkemedel Opdivo, var Astra Zenecas konkurrerande läkemedelskandidat MEDI4736 kvar i klinisk utvecklingsfas. Troligen kommer Astra Zenecaatt lämna in registreringsansökan i USA först nästa år och kan enligt rapporten bli omsprungen av både Mercks och Roches läkemedelskandidater.

“Astra Zeneca har inte ledningen. Om du är först kan du ha en blockbuster, om du är fyra är det svårt att se hur du kan konkurrera såvida du inte har en riktigt tydlig fördel”, sade Nicholas Turner, analytiker på Mirabaud Securities, som rekommenderar sälj för aktien.

Om inte Astra Zeneca kan visa på omsättningstillväxt kan aktien, som har ett relativt högt värde, falla tillbaka till ett nivå där bolaget blir sårbart för ytterligare uppköpsförsök, resonerar Turner vidare.

Att MEDI4736 kommer att bli den storsäljare som bolaget behöver är, enligt Turner, osannolikt. Han menar också att anstormningen av nya läkemedel mot lungcancer kan ge upphov till prispress då försäkringsbolagen kan vägra att täcka kostnaderna om priserna inte sänks.

Bolaget själva är fortsatt övertygade om att de kommer att nå sina långsiktiga omsättningsmål och gör nu tydliga framsteg, uppger företagets talesperson Esra Erkal-Parker, till Bloomberg.

Bahija Jallal, som leder den verksamhet inom Astra Zeneca där MEDI4736 först upptäcktes, tror att läkemedelskandidatens främsta styrka ligger i kombination med andra läkemedel och att det är det som kommer att skilja den från sina konkurrenter.

“Vi har en bredd i portföljen att vi kan testa flera kombinationer”, sade han enligt Bloomberg.

Också Bristol-Myers Squibb, Merck och Roche testar sina lungcancerbehandlingar med andra läkemedel, samtliga testas i kombination med hudcancerläkemedlet Yervoy.

Men det är inte förrän bolagens olika läkemedel kan testas mot varandra som man kan se den egentliga skillnaden, sade Datamonitor Healthcares analytiker Colin White och poängterar att första läkemedlet att nå marknaden får ett försprång.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.