Analytiker: För tidigt att fira den uteblivna recessionen

Tysk BNP steg 0,1 procent under tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal. Det innebär att landet lyckades undvika en teknisk recession, men än är det för tidigt att fira.

Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”För det första har erosionen av Tysklands konkurrenskraft, som har observerats i flera år, haft negativ effekt på tillväxten. För det andra förblir osäkerheten kring framtiden för världshandelsordningen hög även om presidenterna Trump och Xi kommer överens om ett handelsavtal”, skriver Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer.

Tyskland undgår recessionDen tyska bruttonationalprodukten steg 0,1 procent under det tredje kvartalet jämfört med det närmast föregående kvartalet. 

I det fjärde kvartalet syns fortfarande ingen förbättring för tillverkningsindustrin, även om vissa indikatorer har överraskat på uppsidan.

”Till exempel kommer nya order bara pålitligt signalera en vändning om åttamånaderssnittet vänder upp, vilket inte har hänt. Även trenden för IFOs näringslivsklimat pekar tydligt nedåt”, skriver han.

Andrew Kenningham, chefekonom för Europa på Capital Economics, skriver i en kommentar att en recession sannolikt har skjutits upp snarare än undvikits.

”Dagens data kommer som en lättnad, men utsikterna för kommande kvartal är fortsatt svaga”, skriver han.

Han pekar på att flera undersökningar för oktober, som sammanvägd PMI och IFO-index tyder på att ekonomin mycket väl kan krympa i fjärde kvartalet.

”Och eftersom beslutsfattare sannolikt inte kommer lätta på penningpolitiken tror vi en mild recession nästa år är mer sannolikt än att det lyckas undvikas”, skriver han.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.