Analytiker om oljepriskraschen: Saudiarabien kommer tvingas att agera

De som lider mest av den priskrasch som blev konsekvensen av förra veckans flopp vid mötet i Opec+ är Saudiarabiens allierade USA. Därför kommer Saudiarabien bli tvungna att agera, enligt uttalanden från Macro-Advisorys analytiker Chris Weafer för CNBC.

De som hävdar att det finns en konspiration bakom det priskrig som bröt ut i helgen, då Saudiarabien svarade med samma mynt mot Ryssland efter att energiminister Alexander Novak inte velat gå med på nya direktverkande utbudssänkningar, har fel enligt Chris Weafer. USA kan inte tillåta att Saudiarabien låter priskriget förstöra den amerikanska skifferoljeindustrin, menar han.

“Även här vid 30 dollar per fat så kommer något att hända, Saudiarabien måste agera till slut, de behöver också själva ett högre pris än så”, säger han.

Saudiarabiens kranöppning ledde till att priset rasade med drygt 30 procent när handeln öppnade på måndagen, vilket är nivåer som hotar hela den amerikanska skifferoljeindustrin, som gjort USA till en nettoexportör trots jämförbart höga utvinningskostnader. Men det var helt enkelt ett misstag från Saudiarabien som låg bakom priskraschen, menar analytikern.

“Det ser verkligen ut som ett snedsteg”, säger Chris Weafer.

Ryssland kom till Wien och Opec+ i förra veckan och kunde tänka sig gå med på en förlängning av de existerande utbudssänkningar som löper ut den 1 april i ytterligare tre månader, för att därefter fatta beslut utifrån ett starkare underlag om vilka konsekvenser coronaviruset fått på marknaden.

Hållningen reflekterar också hur de båda länderna finansiella grunder skiljer sig åt, menar Chris Weafer, som menar att Rysslands ekonomi gått förbi Saudiarabien och nu står starkare, till skillnad mot läget när Opec+ bildades efter den senaste priskraschen 2014.

Ryssland är kort sagt inte lika beroende av ett högt oljepris som Saudiarabien i dag, och dessutom ser man mer än gärna att skifferoljeindustrin slås ut efter åratal av amerikanska sanktioner mot de ryska energibolagen, menar analytikern.

“Saudiarabien kommer naturligtvis inte att lägga sig platt och säga ‘hoppsan, vi gjorde visst ett litet misstag’ /…/ Men de politiska banden mellan Saudiarabien och Ryssland är för viktiga för båda parter, detta kan inte låtas sluta med att de banden klipps”, säger Chris Weafer.

Det kommer dröja ett tag innan vi ser en lösning, menar han. Men faktumet att den amerikanska skifferoljeindustrin vuxit så skoningslöst snabbt har oroat både Riyadh och Moskva, vilket komplicerar saken ytterligare.

“Man kommer nog avvakta några veckor och se till att det drastiska prisfallet påverkar de allra värsta högkostnadsproducenterna innan en ny dialog mellan Putin och kronprinsen (Saudiarabiens administrative ledare reds anm) börjar upparbetas”, summerade Chris Weafer sin syn.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.