Analytiker om vd-bytet på Getinge

Getinge faller med 5,0 procent sedan bolaget meddelat att vd:n sedan 18 år, Johan Malmquist, lämnar bolaget. Att detta ses som ett tecken på att en kapitalmarknadsdag och tydligare besked kring FDA-problematiken dröjer är en sannolik förklaring till nedgången, säger Swedbanks Johan Unnerus till SIX News.

”Det är rätt kontroversiellt, men förståeligt också. Det har varit utdragna problem (med FDA, SIX anm.) och vd-bytet bekräftar väl bilden om att det här blir en längre resa. Ur Malmquists perspektiv, om han skulle stanna kvar, var det väl för en längre tid då och se över hela processen. Och där kan man bara spekulera i vilka avvägningar han eller någon annan har gjort”, säger Unnerus.

Malmquists ersättare, Alex Myers, kommer närmast från sängtillverkaren Hilding Anders men har ett förflutet på Getinge, som chef för divisionen Extended Care 2009-2013.

”Extended Care hade betydande problem och där gjorde man en rätt betydande omstrukturering och lyfte lönsamheten och marginalerna väldigt kraftfullt under den perioden. På det sättet känner han Getinge och (huvudägaren Carl) Bennet väl. Det har säkert underlättat rekryteringen”, säger Unnerus.

Under 2009 hade Extended Care en omsättning på 6,5 miljarder och en justerad ebita-marginal på 15,5 procent. 2013 var försäljningen 6,9 miljarder och ebita-marginalen 18,9 procent. Under 2012 var marginalen 21,3 procent.

Att vd-bytet nu sannolikt innebär att mer information dröjer är förmodligen förklaringen till aktienedgången, tror Unnerus.

”Vd-bytet bekräftar bilden att man inte kommer att ha en kapitalmarknadsdag i närtid och antagligen också då att det dröjer innan man får ett klargörande i FDA-processen. Och det är säkert huvudanledningen till den negativa reaktionen vi har sett”, säger Unnerus.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.