Analytiker: Ratos miljardförvärv rör inte nålen jättemycket för aktien

Miljardköpet av Knightec kommer fungera som en plattform för att Ratos ska göra fler förvärv inom konsultbranschen, säger Affärsvärldens analytiker Daniel Svensson.
Jonas Wiström, Ratos.
Ratos VD Jonas Wiström.

Ratos har tecknat avtal om att förvärva 70% av aktierna i konsultbolaget Knightec för cirka 1,1 miljarder kr, det framgår av ett pressmedelande.

Förvärsobjektet Knightec är ett konsultbolag inom teknik, design och digitalisering. Bolaget grundades 2003, av bland annat nuvarande VD Dimitris Gioulekas.

Knightec har under de senaste 12 månaderna omsatt 941 Mkr och gjort 140 Mkr i rörelsevinst. Förvärvet görs till en värdering på 11,6x Ebita. För Ratoskoncernen kommer köpet innebära drygt 4% i ökad omsättning och 7% ökad justerad Ebita.

Affärsvärldens analytiker Daniel Svensson skrev tidigare i år en analys på Ratos. I analysen lyfte Afv fram att förvärv skulle vara en viktig komponent för att Ratos ska kunna nå sina finansiella mål att öka vinstnivån till minst 3 miljarder kr år 2025. Här ger Daniel Svensson sin syn på förvärvet:

Daniel Svensson, analytiker på Affärsvärlden.
Daniel Svensson, analytiker på Affärsvärlden.

Han förklarar att Knightec-verksamheten kommer fungera som en plattform för fler förvärv och expansion inom konsultbranschen. Detta är i linje med Ratos strategi att köpa vad man kallar ”plattformsförvärv”. Större förvärv som inte integreras i befintliga bolag, utan bildar nya bolag i gruppen.

”Priset ser ok ut och är i linje med börsvärderingen av Knowit. Vi har tidigare haft frågetecken för Ratos förvärv där man satsat på byggbranschen och vägunderhåll i Norge. Detta köp känns mer lovande i det att Ratos inte köper av en annan riskkapitalist-ägare och befintlig ledning blir kvar och kan driva expansionen vidare. Det rör dock inte nålen jättemycket för aktien”, menar Daniel Svensson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.