Ratos miljardförvärvar konsultbolaget Knightec

I april skrev AFV:s Börsgolvet om att Adelis ville sälja sitt portföljbolag Knightec och idag blev köparen publik: bolagsgruppen Ratos.
Jonas Wiström, Ratos.
Ratos VD Jonas Wiström.

Efter månader av arbete och förhandlingar har Adelis hittat en ny ägare för konsultbolaget Knightec, en process som Börsgolvet uppmärksammade tidigare i våras.

Nu är det klart att Ratos har tecknat avtal om att förvärva 70% av konsultbolaget Knightec som arbetar med avancerade projekt i gränslandet mellan teknik, design och digitalisering. Företaget har mer än 700 anställda över hela Sverige och omsatte under de senaste tolv månaderna 941 miljoner kronor med en justerad ebita om 140 miljoner. Det framgår av ett pressmeddelande.

Köpeskillingen på skuldfri basis, enterprise value, för 100% av bolaget är 1 625 miljoner kronor. Det motsvarar en ev/ebita-multipel om 11,6.

”Jag är imponerad över Knightecs utveckling de senaste åren och vi på Ratos är stolta över att ha fått förtroendet att ingå partnerskap med vd:n och medgrundaren Dimitris Gioulekas och därmed bidra till den fortsatta utvecklingen av bolaget. Knightec har en stark position på marknaden idag och blir en utmärkt start på en satsning inom sektorn, som kommer att bli ett viktigt område för Ratos framåt. Genom förvärvet får vi en exponering mot den växande konsultbranschen, inom vilken vi har gedigen erfarenhet”, säger Jonas Wiström, VD och koncernchef för Ratos.

Förvärvet motsvarar proforma drygt 4% ökad omsättning för Ratos och 7% ökad ebita för senaste 12 månader per maj i år. Skuldsättningen för Ratoskoncernen uppgick till 0,8x och ökar proforma till 1,4x ebitda.

Affären är villkorad av sedvanlig konkurrensprövning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.