Intervju Investeraren
Förvaltaren som gillar outdoorbolag: ”Gäller att undvika plumpar”
Efter en tuff period under coronakraschen 2020 har Kavaljerförvaltarna Peter Lindvall och Håkan Telander fått revansch. Kavaljer Quality Focus är bästa Sverigefonden på både ett och tre år. I år är den och Kavaljers investmentbolagsfond upp 12% hittills.
“Ja det är jätteroligt, nästan så att man får nypa sig i armen faktiskt”, säger förvaltaren Peter Lindvall, som är tillbaka på kontoret i Nacka Strand, efter att ha surfat utanför Öland i tre veckor.
2012 hoppade Peter Lindvall och Håkan Telander av från Catella för att starta Kavaljer och lämnade Stureplansbruset för Nacka Strand, där de också bor.
“Båda fonderna har faktiskt fått fem stjärnor av Morningstar, det är vi oerhört stolta över”, säger Lindvall som är nöjd med rapportsäsongen.
“I stort sett alla våra bolag har kommit med bra rapporter. Det gäller ju att försöka undvika plumpar.”
FRILUFTSPORTFÖLJ
Som “Quality Focus” antyder inriktar sig fondförvaltarna på stabila kvalitetsbolag. De måste ha en bevisad intjäningsförmåga och historik, enligt Lindvall.
“Vi köper inte nya bolag på börsen och hoppar inte på när det kommer in sånt som Storskogen till exempel. På så sätt slipper man otrevliga överraskningar.”
Att bolagen är lågt värderade är också viktigt. Även om Kavaljerförvaltarna gillar Nibe, så tycker de att bolaget är allt för dyrt. En del av framgången är också att de undvikit några av Stockholmsbörsens största landminor i år, menar Peter Lindvall.
“Det är ju några bolag som har kraschat ordentligt och vi har varken haft Embracer, SBB eller Viaplay.”
PETER LINDVALL
Förvaltare och VD för Kavaljer. Tidigare på Catella, Invik och Aragon Fondkommission.
Familj: Fru och två barn, “båda är vindsurfare” och cockerpoon Tjabo.
Bästa surfingstället: Haga Park, Öland.
AUM: Kavaljer Quality Focus 680 miljoner kronor, investmentbolagsfonden 1,4 miljarder kronor.
Kavaljer Quality Focus: i år +12%, 1 år +18%, 3 år +61%.
10 största innehaven: Pandora, Thule, Dometic, New Wave, Trelleborg, Ratos, Securitas, Paradox, Husqvarna, Inwido.
Kavaljer Investmentbolag: i år +12%, 1 år +10%, 3 år +46%
10 största innehaven: Investor, Alphabet, LVMH, Microsoft, Berkshire Hathaway, Industrivärden, Fairfax Financial, Prosus, Lundbergföretagen, Johnson & Johnson
Lågt värderade kvalitetsbolag hittas ofta bland de mindre bolagen, menar den surfande förvaltaren, som gillar outdoorbolag lite extra.
Flera av innehaven i Kavaljer Quality Focus skulle kunna packas ihop till en utflykt: Surfbrädehållare från Thule, kylbox från Dometic, vandringskläder från Revolution Race och Craft-sneakers från New Wave. En robotgräsklippare från Husqvarna tar hand om gräsmattan runt trallen från Byggmax.
JUVELEN I KRONAN
Största innehavet är dock det danska smyckesföretaget Pandora, som är upp 35% i år.
“Pandora har en väldigt bra ledning. Alexander Lacik var tidigare VD för Britax och kan konsumentprodukter”, säger Peter Lindvall och betonar att smycken är en bra e-handelsprodukt.
“Produkterna är små och returgraden låg. Bolaget har över 70% bruttomarginal med möjlighet att växa, både med nya butiker och inom e-handeln. Nu gör man dessutom en återlansering i Kina.”
Lindvall jämför Pandora med H&M:
“Det är inte de dyraste smyckena, men inte heller de billigaste. De växer snabbare än H&M och har högre bruttomarginaler, men ändå mycket lägre värdering. Jag har aldrig riktigt förstått varför det är så.”
Thule med sina takboxar och cykelhållare har varit den absolut starkaste dragkroken i Quality-portföljen i år. Med +55% har bolaget växt till att bli fondens näst största innehav.
“Thule har varit högt värderade, så vi köpte först när kursen gick ner förra året. Sedan har de ju haft en fantastisk utveckling. Det är ett oerhört starkt varumärke och nu kommer de med nya produkter som hundburar och bilbarnstolar, så de kommer nog att fortsätta växa.”
TROR PÅ TORSTEN
Torsten Janssons New Wave är ett av de äldsta innehaven i fonden.
“Jag har följt New Wave i 20 års tid och känner ett väldigt stort förtroende för Torsten. Han är väldigt duktig och har fått revansch efter några tunga år efter finanskrisen.”
Att aktien backat 10% i år, trots stora insynsköp, tror Peter Lindvall främst beror på vinsthemtagningar.
“Den är upp 348% på tre år, så inte konstigt om folk tar hem lite vinst. New Wave är ändå lågt värderade med snabb tillväxt och levererar bra rapporter.”
Peter Lindvalls friluftsintresse avspeglas också i Revolution Race. Nyligen ökades det i innehavet som också återfinns i förvaltarens garderob.
“Vi tror mycket på det här med outdoor. Revolution Race är ett spännande bolag som har hittat en lucka i klädmarknaden som de fyllt väldigt bra. Jag har själv köpt en hel del plagg och det är otroligt prisvärda och bra kvalitetsfriluftskläder”, säger Lindvall.
“De har lyckats bra i Sverige men även i Tyskland och Schweiz. Om de lyckas i USA också så får vi nog se ett stort lyft i aktien.”
KATT BLAND HERMELINERNA
Kavaljerförvaltarna tar sällan in nya bolag och gör få transaktioner under året. Nyligen tog de dock in ett nytt innehav i fonden som inte är helt i linje med vad de brukar köpa.
“Vi har tagit en liten post i spelbolaget Thunderful, som egentligen inte har de kvaliteter som andra bolag i portföljen har, sett till historik och tillväxt. De handlades upp rejält efter noteringen 2020, men sedan har aktien kraschat fullständigt. Nu är värderingen väldigt låg och bolaget har trots allt sålt Nintendo i 40 års tid, så det finns en lång historia”, förklarar Lindvall.
Ut med badvattnet har Betsson åkt och även stora delar av Kindred. Där har förvaltarna lastat av en halv miljon aktier efter VD-bytet och den påbörjade strategiöversynen.
“Kindred har varit ett riktigt kvalitetsbolag med jättebra ledning och en nollvision inom problemspelande som vi gillar, men nu blev det ett nytt läge. När den ledning som vi känt förtroende för försvann, så beslutade vi oss för att minska rejält. Dels gick ju kursen upp så det blev en bra affär, men vet vi ju inte riktigt vad vi äger nu eller vad som kommer ut av strategiöversynen”, säger Lindvall.
Han tror att både Betsson och Kindreds låga värderingar gör att de kommer att bli utköpta från börsen.
“Det är synd att många fonder ratar de här bolagen, för det gör bara att de i förlängningen blir privatägda istället. Det är bättre att spelbolagen är noterade och har ögonen på sig så de sköter sig,”
“VICEROY INTE RÄTT UTE HÄR”
Ett bolag som haft ögonen på sig den senaste tiden är Hexatronic, efter att Viceroy kom med ännu en blankarrapport. Något som inte skrämt Kavaljerförvaltarna.
“Vi köpte faktiskt Hexatronic första gången så sent som i mars och sedan har vi ökat. Vi tror väl inte att Viceroy är riktigt rätt ute här och det finns fortfarande mycket fiber som ska rullas ut i världen.”
Inom gaming äger de också Paradox som är upp 44% i år.
“Vi tog in dem i samband med att Ubisoft vinstvarnade vid årsskiftet. Paradox är ett fantastiskt kvalitetsbolag att äga över tid. De växer stabilt, har en bra pipeline med spel och nettokassa”, säger Peter Lindvall.
Att äga över tid är en viktig del av fondens strategi och förvaltarna har en långsiktig syn – om än inte lika lång som Buffetts.
“Vi tänker kanske inte att vi ska äga bolagen för evigt, som Warren Buffett säger, men 3-5 år i alla fall. Så vi bryr oss inte om enskilda kvartal. Det som ska driva värdet i fonderna ska vara att bolagen växer och blir större. Och gärna en multipelexpansion.”
KINNEVIK UT – LINC IN
Kavaljers investmentbolagsfond är upp 12% i år, mycket drivet av de utländska innehaven som står för närmare 60% av fonden, med bland annat Microsoft, Alphabet, Fairfax och LVMH.
Kylboxen Dometic har också letat sig in bland investmentbolagen.
“Vi gillar ju Dometic väldigt mycket. Eftersom det inte finns jättemånga investmentbolag så har vi vidgat fonden till att omfatta konglomerat och serieförvärvare, vilket man med lite god vilja kan säga att Dometic är.”
Life Science-bolaget Linc har även lyckats kvala in på listan i år.
“Bengt Julander är fantastiskt duktig men det var alldeles för hög värdering vid noteringen, så vi väntade tills aktien kom ner lite innan vi köpte. Tyvärr fick vi inte tag på så mycket.”
“PLANTAGEN PÅ SÄLJLISTAN”
Flera av de svenska investmentbolagen har haft det trögt i år, Ratos är ner 18% och Kinnevik -10%.
“Det har ju gått jättedåligt under många år för Kinnevik så där har vi sålt allt nu”, berättar Lindvall, som tror mer på VNV Global.
“De har ju inte heller gått bra i år, men VD:n Per Brilioth har vi stort förtroende för. De har en tydlig inriktning på bolag som har nätverkseffekter. Alltså bolag vars produkt blir bättre genom att de har flera kunder, som Voi.”
Peter Lindvall tror även att det kan ljusna betydligt för Ratos:
“VD Jonas Wikström har lyckats vända portföljbolagen efter en tuff tid och de håller på att sälja en del bolag. Plantagen står nog på säljlistan”, spår förvaltaren, som tror att fler fonder kommer att vilja investera i takt med att bolaget blir mer renodlat.
“Det är ju väldigt mycket flockbeteende på börsen, ena dagen ska alla in i Embracer och SBB… Vi försöker köpa de vi tycker är bra, utan att tänka på vad andra gör, eller vad bolagen väger i index.”
Utanför kontoret i Nacka drar det ihop sig till storm och Peter Lindvall laddar för surfing i Baggensfjärden.
“Det är min stora passion. Det och taekwondo!” säger förvaltaren som medger att det nog inte är en slump att två av innehaven säljer surfingtillbehör.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer