Analytiker: Så kan halvledarbristen påverka Volvos rörelseresultat

Fordonstillverkaren Volvos senaste besked om produktionsstopp på grund av halvledarbrist uppges kunna sänka 2021 års rörelseresultat med 10%. Det skriver Citi Bank i en analys som Bloomberg News tagit del av.
Volvo AB:s VD Martin Lundstedt.
Volvo AB:s VD Martin Lundstedt. Foto: Adam Ihse / TT

Volvo estimerar att produktionsstoppet kan vara mellan två och fyra veckor, att jämföra med Citis prognos om fyra veckor. Banken tror att det kommer att ha en avsevärd påverkan på andra kvartalets produktion.

Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau tror att aktien kan få en smäll om upp till 5% under dagen då produktionsstoppets längd om två till fyra veckor är mer än marknaden var beredd på. Det säger han i en kommentar till Di.

”Det har varit välkänt i personbilsindustrin att effekten av halvledarbrist skulle bli större i det andra än första kvartalet, eftersom personbilstillverkarna har varit transparenta med det; vi har pratat med dem. Samtidigt har det funnits en bild av att lastbilstillverkarna har hållit större komponentlager och därför klarat sig bättre”, säger Engellau och förklarar varför man inte var inställda på beskedet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.