Analytiker tror på oförändrad ränta

De flesta analytiker och ekonomer räknar med att Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad vid -0,35 procent i samband med det penningpolitiska beskedet på onsdag.

I SIX News sammanställning räknar 10 av 12 bedömare med att räntan lämnas oförändrad vid -0,35 procent. Två bedömare tror dock att reporäntan sänks till -0,45 procent. I genomsnitt är analytikernas prognos för reporäntan -0,37 procent.

Rörande reporäntebanan tror 4 av de 7 analytiker som har uttalat sig att banan sänks medan 3 spår oförändrad bana. Ingen av dem tror således att den höjs.

Beträffande obligationsköp tror 5 av 9 analytiker som har uttalat sig att Riksbanken kommer att utöka dem medan 4 inte tror det. De som tror på mer obligationsköp tror att beloppet blir omkring 35-45 miljarder kronor för det första kvartalet nästa år, vilket vore ungefär i linje med rådande takt på 45 miljarder under det fjärde kvartalet.

Swedbank tillhör de få bedömare som tror på en reporäntesänkning.

”Trots en inflationsutveckling i linje med Riksbankens prognos kvarstår en betydande press på Riksbanken. Mjuka centralbanker i omvärlden, inte minst ECB, gör att vi tror att Riksbanken lättar på penningpolitiken ytterligare i nästa vecka för att undvika en förnyad kronförstärkning”, skriver Swedbank i ett veckobrev.

Swedbank förväntar sig även en mer eller mindre tydlig avisering om en förlängning av obligationsköpen till och med det första kvartalet.

”I första hand statsobligationer men tidpunkten för att även inkludera andra värdepapper, kanske främst kommunobligationer, möjligen realobligationer, i ett första steg, rycker allt närmare”, enligt Swedbank.

Riksbanken har tidigare kommunicerat att myndigheten, om det behövs, är beredd att sänka reporäntan och räntebanan, utöka köpen av statsobligationer, låna ut till företag via banker och att genomföra valutainterventioner.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker vid Nordea, anser att centralbankerna fortsätter att jaga varandra och att alla söker en försvagning av sitt lands valuta.

”Riksbanken är inget undantag. En förstärkning av kronan riskerar att sätta käppar i hjulen för Riksbankens strategi att lyfta inflationen. För att undvika detta räknar vi med att Riksbanken annonserar fler åtgärder vid nästa veckas penningpolitiska möte”, skriver Isaksson som tror att Riksbanken på onsdag meddelar mer obligationsköp snarare än sänker reporäntan.

Danske Bank anser att tre negativa nyheter har inträffat på rad för den svenska obligationsmarknaden: risken för ett ökat obligationsutbud har stigit, Riksbanken har förändrat reglerna kring säkerheter och lönesamordningen mellan fackförbunden har brutit ihop.

”Mot bakgrund av detta tror vi att Riksbanken kommer att avisera ytterligare statsobligationsköp så tidigt som i nästa vecka för att undvika stigande räntor”, uppger Danske Bank.

Riksbankens penningpolitiska besked publiceras onsdagen den 28 oktober klockan 09.30. En presskonferens med ordförande Stefan Ingves väntas därefter klockan 11.00.

I enkäten ingår estimat från 4Cast, Danske Bank, DNB Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Morgan Stanley, Nordea, Penser, SBAB, SEB, Svenskt Exportkredit och Swedbank.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco