Analytikernas senaste aktieråd

Fredagens rekommendations- och riktkursförändringar innefattar nedskruvade förväntningar på medicinteknikkoncernen Elekta, som delårsrapporterade inför onsdagens halvdagshandel.

—————————————————————

Bank:               

Bolag             Ny        
(Gammal)                      

—————————————————————

Carnegie:                                                    

Elekta              

Köp,
110 SEK   

(Köp,
115 SEK)

       

Danske
Bank:                                                 

Elekta              

Avvakta,
85 SEK

(Avvakta,
95 SEK)

Intrum
Justitia     

Köp,
225 SEK   

(Köp,
210 SEK)          

       

Goldman Sachs:                                               

Elekta              

Köp            

(Conviction
Buy samt Köp)

                                                             

SEB Equity Research:                                         

Clas Ohlson         

Behåll, 155 SEK

(Köp, 145 SEK) 

 

Carnegie uppreppar rekommendationen köp, men drar ner riktkursen för Elekta till 110 kronor, från tidigare 115 kronor.

Då förväntningarna har kommit ned till mer realistiska nivåer och vinstrevideringarna bör vara över, ser värderingen mer attraktiv ut, enligt Carnegie. Om Elekta kan leverera på sin till synes konservativa prognos kan aktien stiga 25-30 procent på ett år, skriver banken.

Även Danske Bank sänker riktkursen på Elekta,  från 95 till 85 kronor. Rekommendationen är kvar på avvakta.

Det framgår av ett marknadsbrev på fredagen.

”Det fjärde kvartalet missade på nästan samtliga punkter. Den organiska tillväxten stannade vid blygsamma 3 procent, rörelseresultatet var svagt på grund av valutaeffekter och kassaflödesgenereringen hamnade på 32 procent, att jämföra med det nyligen sänkta målet på 50 procent. Elektas tillväxtprognos för kommande år sänktes till 7-9 procent, vilket är det lägsta intervallet på mer än tio år. Tillväxten har under tre av de senaste fem åren understigit Elektas långsiktiga tillväxtmål på över 10 procent”, skriver banken.

Goldman Sachs har tagit bort Elekta från bankens conviction buy-lista (lista över övertygande köpvärda aktier). Rekommendationen köp står dock kvar.

Det erfar SIX News.

Danske Bank höjer riktkursen på kredithanteringsföretaget Intrum Justitia från 210 till 225 kronor. Rekommendationen är kvar på köp.

Det framgår av ett marknadsbrev på fredagen.

”Ökad potential för finansiering på obligationsmarknaden samt positiva uttalanden gällande marknadsutsikterna ger positiva signaler. Efter marknadens stängning den 28:e maj tillkännagav Intrum Justitia ett uppdaterat prospekt för en obligationsemission till ett värde av 5 miljarder kronor (tidigare 3 miljarder kronor). Detta antyder att bolaget ser positivt på marknadsutvecklingen och att man planerar för större investeringar framöver”, skriver banken.

SEB Equity Research sänker rekommendationen på Clas Ohlson från köp till behåll. Riktkursen är 145 kronor.

Det framgår av ett marknadsbrev på fredagen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.