Äntligen på rätt spår
Gambro är fortfarande problemtyngt och har dålig lönsamhet. Men omsättningen växer snabbare än utlovat och marginalerna är stigande. Det operativa kassaflödet har dessutom varit positivt under fem kvartal i följd trots att stora investeringar gjorts på produktsidan.
Vd Sören Mellstigs mål att göra Gambro förutsägbart och stabilt är därmed på väg att nås.
Sören Mellstig har till skillnad från sin företrädare Mikael Lilius gjort det mesta rätt sedan han tog över rodret i Gambro för snart två och ett halvt år sedan.
För det första har Gambro växlat från förvärvstillväxt till att växa av egen kraft. Det är den viktigaste förändringen i Gambros strategi.
För det andra har den organiska tillväxttakten förbättrats kraftigt. För koncernen som helhet är tillväxten 9 procent. Gambro har de senaste kvartalen tagit marknadsandelar.
I vårdkedjan uppgick tillväxten till 16 procent under det tredje kvartalet. Cirka 10 procent av omsättningsökningen kommer från ökad fakturering per behandling och sex procent förklaras av nya patienter. Det är den starkaste tillväxten på många år.
För det tredje har Gambros marginaler förbättrats. Marginaltrenden är positiv även om förbättringarna kommer sakta. I Gambros vårdkedja har rörelsemarginalen höjts från 3,0 procent förra året till 4,5 procent för årets första nio månader. För koncernen har rörelsemarginalen varit stigande hela året.
För det fjärde har intäkten per behandling höjts till 255 dollar. Det är en ökning med 21 dollar jämfört med tredje kvartalet förra året. Det beror bland annat på en ökad försäljning av läkemedel, högre laboratoriefakturering och en bättre mix av behandlingsmetoder.
Trots höjningen har Gambro en bit kvar till konkurrenterna som lyckas krama ut 280-285 dollar per behandling jämfört med Gambros 255. Sören Mellstigs målsättning är att nå dit, men det är inte säkert att Gambro når ända fram.
Konkurrenterna har höjt priserna i aggressiv takt. Det har visat sig vara riskfyllt då amerikanska myndigheter kan kräva pengarna tillbaka.
Det mesta har alltså gått Sörens väg men huvuduppgiften att lyfta Gambros lönsamhet till konkurrenternas nivå kvarstår fortfarande.
Förbättringarna går sakta. Marknaden för dialys är tuff och Gambro kan inte räkna med några höjda ersättningsnivåer från det amerikanska sjukersättningssystemet Medicare under nästa år.
Men Gambro ska jobba för att njursjukvården får samma status som den vanliga sjukvården.
Målsättningen är att den ska få ta del av de årliga uppjusteringen av sjukvårdsersättningar.
Trots tydliga förbättringar brottas Gambro fortfarande med dålig lönsamhet i vårdkedjan.
Klinikerna köptes för dyrt (12 miljarder kronor) under det glada 1990-talet. Det värsta exemplet är Vivra. Det förändrade Gambro i grunden. Gambro betalade som mest tre gånger omsättningen för varje patient, närmare 95 000 dollar per patient. Det tunga arvet tvingas Gambro i dag släpa på.
Köprundan på 1990-talet har förvandlat Gambro till näst intill ett renodlat amerikanskt tjänsteföretag. Gambro har noga räknat 61 procent av sina intäkter från tjänster (vård). Drygt 90 procent av tjänsteintäkterna kommer från den amerikanska marknaden, som svarar för 63 procent av bolagets omsättning.
Aktiemarknaden tycks inte vara övertygad om att Gambros förvandling blir bestående. Sören Mellstig verkar mer populär än Gambroaktien.
Efter ett par år av rykten om en förestående uppköpsaffär där både tyska Fresenius, världsledande på njursjukvård, och amerikanska Baxter, en av Gambros huvudkonkurrent inom dialysprodukter, pekades ut som intresserade har aktiekursen för Gambro backat. Kursen har fallit 20 procent sedan Sören Mellstig tillträdde.
Det som nu ligger som en våt filt över Gambros börsvärdering är bolagets myndighetsproblem i USA som offentliggjordes förra sommaren. Det editionsföreläggande som delgivits Gambro Healthcare US tynger aktien. Exakt vad föreläggandet beror på säger sig bolaget inte veta.
Sannolikt handlar det om bolagets fakturering av njursjukvård till amerikanska myndigheter från det amerikanska dotterbolag under 1990-
talet.
Gambro har enligt egen uppgift lämnat all relevant information till departementet och myndigheternas intervjuer med de anställda och före detta anställda har påbörjats.
Än så länge är det omöjligt att avgöra den ekonomiska omfattningen. Det skrämmer naturligtvis aktiemarknaden som oroar sig för stora skadeståndskrav.
Gambro bedömer att kostnaderna för jurister med anledning av föreläggandet från det amerikanska justitiedepartementet kommer att bli cirka 100 miljoner kronor bara i år.
Bolagets amerikanska aktieägare tycks inte bry sig om det. De har i stället ökat sitt ägande från 12 till 25 procent det senaste året.
Den amerikanska fondjätten Wellington har i det tysta ökat sitt ägande till 6 procent i Gambro.
Den gillar tydligen vad Sören Mellstig uträttat i Gambro och tycks anse att editionsföreläggandet är en mindre fråga i USA. De amerikanska ägarna tycks vara vana vid att de amerikanska myndigheterna i efterhand granskar de vårdbolag som de köpt tjänster från.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.