AP-fonderna bestyckade med vapenaktier
Ett krig mot Irak rycker allt närmare. När väl anfallen drar i gång mot Saddam Hussein kommer tv-tittarna på nytt att mötas av bilder på stridsflyg och missiler. Jaktplan av typen F-16 och kryssningsmissiler av typen Tomahawk lär många svenskar känna igen från förra Gulfkriget. Det många kanske inte vet är att de själva är delägare i bolag som tillverkar vapnen. Alla AP-fonder, utom den sjätte, har nämligen investerat i amerikanska börsbolag – däribland några av världens största vapentillverkare.
En halv miljard i vapen
Mest beväpnad är första AP-fonden. Fonden ägde vid halvårsskiftet i fjol, och äger fortfarande enligt egen uppgift, amerikanska vapenaktier för omkring en halv miljard kronor. Bland innehaven återfinns flyg- och försvarskoncernen Lockheed som står bakom F-16. Just jaktplanen väntas få till uppgift att bomba diktatorns palats och skyddstrupper.
Flygplanstillverkaren Boeings attackhelikoptrar av typen Apache, lär också finnas med i Irak. Kryssningsmissilen Tomahawk, som var en av de mest använda i förra Irakkriget, tillverkas av Raytheon. Bägge företagen finns med i fondportföljen. Första AP-fonden äger även aktier i USA-baserade vapenproducenter som General Dynamics och United Technologies.
En blick på övriga fonder visar att andra, tredje och sjunde AP-fonden i stort sett har samma innehav, om än med färre aktier. Uppgifterna gäller med reservation för att portföljerna kan ha ändrats efter den senaste rapporteringen, något som en del av fonderna inte velat svara på. Andra och sjunde AP-fonden äger dessutom aktier i vapenkoncernen Northrop Grumman som bland annat tillverkar det obemannade spionflygplanet Global Hawk som väntas få till uppgift att bevaka den irakiska diktatorns giftgaslager.
Sammanlagt ägde fonderna vid halvårsskiftet aktier för cirka 1,3 miljarder kronor.
Att äga vapenaktier är fullt tillåtet för AP-fonderna så länge bolagen följer de konventioner som riksdagen skrivit på. Att just krigsmaterielföretagen ovan råkar ingå i fondernas portföljer har inte med fondens intresse för vapen att göra, utan med vapenbolagens vikt i index. Värdet på vapenaktierna är dessutom relativt litet i förhållande till fondernas totala aktieförmögenhet.
I dagarna pågår det diplomatiska spelet om kriget som bäst. Frågan är hur tolkningen av fondernas policy ändras om USA väljer att genomföra en attack mot Irak utan stöd av en FN-resolution.
Avvaktar utvecklingen
– Om USA angriper Irak utan FN-mandat kommer vi att ta upp frågan i styrelsen. Principen är att bolagen ska följa konventionerna. Vi har dock aldrig haft en liknande situation och jag kan inte säga hur ett beslut kan komma att se ut, säger Anna Hedborg, styrelseordförande i första Ap-fonden.
Vapenaktier har varit strålande placeringar de senaste tre åren. I juni i fjol bröts dock uppgången. Bakom fallet ligger hemgjorda problem hos företagen och en överdriven konsolideringstakt i branschen. Underskottet i den amerikanska statbudgeten har dessutom skapat osäkerhet om Bushadministrationens utrymme för satsningar på försvaret. Nu tycks dock en ljusning vara på gång för vapenindustrin.
I sin senaste budgetproposition föreslår president Bush kraftiga utgiftsökningar för försvaret. Totalt ska de årliga militära anslagen öka från 382 miljarder dollar i år till 484 miljarder dollar år 2009. Full pott för vapentillverkarna med andra ord.Fondernas vapeninnehav
Första AP-fonden
Lockheed, Boeing, General Dynamics
Raytheon, United Technologies
Värde: 580 Mkr*
Andra AP-fonden
Lockheed, Boeing, General Dynamics,
Raytheon, United Technologies,
Northrop Grumman
Värde: 260 Mkr**
Tredje AP-fonden
Lockheed, Boeing, General Dynamics
Raytheon, United Technologies
Värde: 260
Fjärde
Boeing
Värde: 55
Sjätte AP-fonden
–
Sjunde AP-fonden
Lockheed, Boeing, General Dynamics,
Raytheon, United Technologies,
Northrop Grumman
Värde: 150 Mkr***
* marknadsvärde 020630; **uppskattning efter innehav 011231: *** Spar- och valfonden februari 2003.? och vilka vapnen är
Företag Inriktning
Lookheed Martin Stridsflygplan (F-16), missiler (Trident)
Boeing Attackhelikoptrar (Apache),
stridsplan (Strike Eagle)
General Dynamics Stridsvagnar (Abrams)
Raytheon Missiler (Tomahawk),
missilförsvarssystem (Patriot)
United Technologies Flygmotorer till F-16
Northrop Grumman Spionflygplan (Global Hawk),
hangarfartyg (t.ex. Theodore Roosevelt)
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.