AP7-chefen tror på ett stökigt börsår

Efter orosvågen för stigande inflation, räntehöjningar och minskade stödköp tror bland annat sjunde AP-fondens VD Richard Gröttheim att det blir ett skakigt börsår. ”En korrektion på 20% kanske marknaden skulle må rätt bra av”, säger Göttheim till Svd och framhåller att börsen stigit mycket de två senaste åren.
Richard Gröttheim, VD för Sjunde AP-fonden.
Richard Gröttheim, VD för Sjunde AP-fonden. Foto: Alexandra Bengtsson / SvD / TT
Fondförvaltaren och AP7-såfa agerar inte på detta då fonden är långsiktig. Innehaven är indexbaserade vilket gör att bolag med stora börsvärden får stor vikt i fonden. De amerikanska techbolagen Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet samt elbilstillverkaren Tesla är de fem enskilt största innehaven. Alla dessa har gått bra över tid men dock är samtliga på minus sedan årsskiftet.

Danske Banks aktiestrateg Molly Guggenheimer ser ingen dramatik i nedgången i techaktier och menar att det sker ett skifte där de istället styrs mer av värdering snarare än tillväxt. Emellertid tror hon också på en något skakig marknad som liknar den som var i september.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.