APPLE: Bara kärnan kvar

Apple gör ännu en omstrukturering. Men tiden rinner iväg ochframtidsplanerna är luddiga.

Apples chef sedan drygt ett år, Gil Amelio, har inte fåttordning på den tidigare så framgångsrika datortillverkaren. Iförra veckan presenterade han sin andra storaomstruktureringsplan. Den här gången sägs hela 4.100 medarbetareupp, runt 30 procent av alla anställda.

Det var emellertid ett färre antal än vad amerikanska analytikerhade väntat sig. Apple är nämligen inne i en djup kris. Efteratt tidigare haft ett teknologiskt försprång är Apple numeraifrånsprunget av PC-tillverkarna, som har vunnit på sitt närasamarbete med Microsoft och Intel.

I fem kvartal i rad har Apples intäkter sjunkit med mer än tioprocent, jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Senastekvartalet gjorde bolaget en förlust på 120 miljoner dollar meden omsättning på 2,1 miljarder dollar.

Många frågar sig nu om chefen Gil Amelio har någon egentlig planför att få Apple på fötter. Förra veckans omstruktureringsplanliknar i mångt och mycket den som presenterades förra våren. Detsom ska leda Apple ur krisen, nu som då, är en ytterligarefokusering på ett färre antal modeller och på Apples kärnkunderinom utbildningssektorn och den grafiska branschen. Och så skadet, förstås, satsas på internet

Det nya i förra veckans plan är att Apple lägger ner fleraforsknings- och utvecklingsprojekt, och att ännu fler produkteroch tekniker förpassas till lagret. De programutvecklare som harsatsat på komponenttekniken OpenDoc, eller på någon annan av demånga numera dödsdömda Appleinnovationerna, lär tänka sig förordentligt innan de litar på Apples framtidssatsningar igen.Istället satsar Apple helt på ett operativsystem från företagetNext, som köptes av Apple för 400 miljoner i slutet av förraåret, och som nu ska Apple-anpassas. Grundare och säljare avNext är Steve Jobs, som ironiskt nog startade Apple på 1970–talet, men som avgick 1985 efter en maktkamp. Nu är hantillbaka som rådgivare till Gil Amelio. Det kan behövas. GilAmelio är, som sagt, allt mer ifrågasatt som Apples överhuvud.Många chefer, inte minst inom utvecklingsavdelningen, har lämnatbolaget på grund av missnöje den senaste tiden. Appleanställdaupprörs också över Amelios bonus på över 15 miljoner kronor ifjol (grundlön 7,5 miljoner), trots en sammanlagd förlust förApple på över sex miljarder kronor.

Dessutom har han kritiserats för beslutsvånda. Vid årsskiftetuppgick bolagets kassa till 1,8 miljarder dollar. Från det skadras 400 miljoner för köpet av Next och 155 miljoner iomstruktureringskostnader. Bolaget tror inte på vinst förränkvartal tre i år.Bråttom är det också för Apple att få ut det nyaoperativsystemet (dvs. Nexts gamla) på marknaden. En lanseringska ske 1998. Programvarutillverkarna – inte minst de som harbränts av Apples tidigare strategiskiften – är osäkra påföretagets framtid idag och vågar knappast satsa för fullt påatt utveckla program för Macintosh. Och när nu även de normaltså trogna Applekunderna börjar svika är det ingen tvekan om attkrisen är djup.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour