Är det värt att platta till puckeln?

Överallt i världen möter regeringar och myndigheter covid-19-pandemin med åtgärder som syftar till att minska smittrisken och därmed ge hela pandemin ett mindre dramatiskt förlopp. Man talar om att platta till puckeln.

Överallt i världen möter regeringar och myndigheter covid-19-pandemin med åtgärder som syftar till att minska smittrisken och därmed ge hela pandemin ett mindre dramatiskt förlopp. Man talar om att platta till puckeln. Många av åtgärderna har också effekten att de håller tillbaka den ekonomiska utvecklingen. Hur stor denna effekt kommer att bli vet vi ännu inte, men det är mycket troligt att storleksordningen kan räknas i tiotals procent av BNP.

Därför stöter man ofta på uppfattningen att virusbekämpningen inte är värd sitt pris, utan att det mest rationella vore att låta epidemin ha sin gång. Då får vi relativt snabbt en flock-immunitet och pandemin ebbar ut av sig själv. Det finns två stora invändningar emot denna strategi, som annars kan komma att bli frestande, när de ekonomiska effekterna blir mera tydliga.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Alligator Bioscience