Arbetslösheten i Sverige minskar

Arbetslösheten i Sverige sjönk i maj, enligt Arbetsförmedlingen.
Arbetslöshet
En ung vuxen söker jobb på Arbetsförmedlingens hemsida. Foto: Jessica Gow / TT

Den svenska totala arbetslösheten sjönk i maj till 7,9% i maj, från 8,1% i april och 8,5% för ett år sedan.

411 000 personer inskrivna var inskrivna som arbetslösa i maj. Det är 14 000 färre än förra månaden och 28 000 färre än för ett år sedan. Ungdomsarbetslösheten har minskat till 10,0% i maj från 11,4% för ett år sedan.

Samtidigt ökar dock antalet personer som varit utan arbete i ett år eller mer, med 1 000 personer jämfört med april till 189 000. Enligt Arbetsförmedlingen riskerar  långtidsarbetslösheten att nå rekordhöga 200 000 personer i år.

Nordea kommenterar på morgonen att arbetslöshetssiffrorna kom in över bankens prognos och att flera indikatorer pekar på en snabb återhämtning på arbetsmarknaden.  De tror på en fortsatt nedgång för arbetslösheten till 7,5% vid årets slut och att arbetslösheten är tillbaka på nivåer innen pandemin till 2022.

”Allt sammantaget visar siffrorna att Riksbanken är för pessimistisk när det kommer till återhämtningen, speciellt vad gäller arbetsmarknaden. De kommer troligtvis åter revidera utsikterna i juli, men återupprepa att en åtstramning är långt borta”, skriver Nordeas Susanne Spector.