”Arcelor på intressant nivå”
Vilka råvaror gillar ni?
– Vi gillar det som Kina behöver, och kommer att behöva, importera. Koppar, järnmalm och olja, med lång investeringshorisont.
Varför har råvarupriserna gått ned?
– Råvarupriserna, med undantag för guldet, har påverkats negativt av det som händer i Grekland och övriga Piigs-länder. Dessutom finns en oro kring vad den kinesiska regeringen kommer att göra för att kyla ned fastighetsmarknaden och hur det påverkar råvarupriserna.
Så vad händer i Kina nu på efterfrågesidan?
– Kortsiktigt påverkar risken för räntehöjningar och ökade åtstramningar på fastighetsmarknaden, men urbaniseringstrenden som sprider sig till inlandet är långsiktigt positiv.
Vad är orosmolnet för utvecklingen av råvarupriserna?
– Det är att Kinas ekonomi, det stora dragloket för råvarupriserna, skulle bromsa in. På kort sikt oroar även den allt starkare dollarn.
Jag såg att storbanken USB sänkt riktvärdet för Arcelor Mittal, som är ett av era stora innehav. Hur ser ni på stålbolaget?
– Vi gillar Arcelor Mittal, dels för deras exponering mot emerging markets, och dels för att de har en stor andel egen produktion av järnmalm och kol. Dessutom har bolaget en relativt stor del av sin försäljning på spot, vilket borde vara en fördel i en miljö där stålpriserna höjs för att kompensera stora prisökningar för järnmalm och kol. Aktien har utvecklats svagt i år och känns intressant på nuvarande nivåer.
BHP Billiton och Rio Tinto, även de stora innehav i er fond, har förändrat sin prissättning. Vad betyder det?
– Det är en jättegrej, det pågår ett stort systemskifte inom järnmalmsindustrin där man har frångått de årliga prisförhandlingarna och går över till en kvartalsbaserad prissättningsmodell. I närtid har det inneburit stora upprevideringar av vinstnivåerna för järnmalmsproducenterna.
Tror ni på något svenskt råvarubolag?
– Det enda svenska bolag som vi äger nu är SSAB. Den senaste kvartalsrapporten visade att bolaget på ett bra sätt har kunnat kompensera sig för de höga priserna på järnmalm och kol. Vi gillar också bolagets ökade fokus på Kina samt att SSAB har en stor exponering mot gruvindustrin där det har aviserats stora investeringsökningar.
Fler köptips?
– Gruvbolag som Xstrata och Freeport McMoran, två stora, välskötta metallproducenter av bland annat koppar, är ett rent spel på fortsatt tillväxt i Bric-länderna.
Ni har haft en stark utveckling det senaste dryga året. Men så kom en dipp i maj?
– Ja, fonden är nästan till hälften investerad i energisektorn, där många bolag har påverkats negativt av den stora oljeolyckan i Mexikanska golfen. Även om man i helgen lyckades med att leda upp en del av oljan från läckan återstår det mycket arbete med att utreda skuldfrågan och att få en överblick över konsekvenserna.
Finns det några oljebolag som du tror på?
– Vi försöker hitta bolag som har möjlighet att öka sin produktion stabilt över tiden. Ett exempel är Occidental Petroleum, ett stort amerikanskt oljebolag om än inte det allra största. Bolaget har som mål att växa sin produktion med 5 till 8 procent över den kommande femårsperioden. Många stora oljeproducerande bolag har stora problem med att växa sin produktion och att ersätta sina befintliga reserver.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.