Årets bästa fonder lyfts av rusande fastighetsaktier

Fyra av tio av de fonder som gått bäst hos Avanza under året är fastighetsfonder. "Fondåret 2021 har så här långt bjudit på glada miner", skriver Avanzas sparekonom Nicklas Andersson i en genomgång.
Bostadspriser, fastighetsfond
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den fond som gått bäst hos Avanza under året är IKC Fastighetsfond A, vars uppgång summeras till 66%. Fondens största innehav är SBB, Balder, Sagax och NP3 Fastigheter. Nicklas Andersson noterar att alla utom Balder har mer än fördubblats sedan årsskiftet.

”Ifjol befann sig fastighetsfonder ute i kylan men jag noterade då att temperaturen i branschen var betydligt högre än temperaturen bland fondspararna, de hade inte tagit ut fondkategorin ur frysboxen. I år har det vänt med besked”, skriver han.

Så ser analytikerna på börsens fastighetsbolag efter rapporterna

Han menar att den stigande inflationen tillsammans med låga räntor ger en intressant situation för fastighetsbolagen. Detta då inflationen ofta påverkar hyresintäkterna och räntekostnaden ju är en stor del av kostnadsbasen.

Fonderna som gått bäst i år
Namn Utveckling i år
IKC Fastighetsfond A 66,19%
Schroder ISF Global Energy A Acc USD 64,99%
Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK 60,11%
ODIN Fastighet C SEK 58,48%
Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc 58,09%

Utöver fastighetsfonder har även småbolagsfonder gått starkt i år, och småbolagsfonder intar tre av platserna på tio-i-topp-listan. Den småbolagsfond som kommer högst, på en tredjeplats, är Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK som stigit med 60%. Fondens toppinnehav är SBB, NP3 Fastigheter och Sagax.

”En intressant spaning ned i listans anatomi visar dessutom att två av tre småbolagsfonder har flera fastighetsbolag bland toppinnehaven”, säger Nicklas Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.