Asien kopplar mobilgreppet

Det asiatiska greppet om marknaden för mobiltelefoner hårdnar i takt med att fler funktioner hittar in i mobiltelefonerna. Har västvärlden någon chans att utmana? Affärsvärlden har kartlagt de stora spelarnas marknadspositioner.

På årets upplaga av teknikfantasternas julafton, den enorma Cebitmässan i Hannover i Tyskland, var det alldeles tydligt vad som dominerar konsumentelektroniken – mobiltelefoner. Från att för några år sedan ha varit en pryl bland många andra har nallen nu tagit ett fast grepp om ledarpositionen inom konsumentelektronik.

Och det är inte så konstigt. I år väntas så många som 730 miljoner enheter säljas i världen enligt analysföretaget Gartner. Det är flera gånger mer än vilken annan konsumentelektronik som helst, även räknat i värde som för mobiltelefonerna sannolikt närmar sig en biljon (tusen miljarder) kronor.

Trenden att proppa in alltmer avancerade funktioner och komponenter i det som för bara tre år sedan egentligen bara gick att prata i och skicka textmeddelanden med är också tydlig. Kapplöpningen mot en konvergerad apparat som kan det mesta, en sorts konsumentelektronikens schweiziska armékniv, har börjat på allvar.

– Utvecklingen går riktigt fort nu och konkurrensen hårdnar hela tiden, säger Stephen Walker, Europachef för produktmarknadsföring på Sony Ericsson.

Bara i år lanserades en rad nyheter på Cebitmässan och GSM-mässan i Cannes i februari, nyheter som flyttar fram gränserna rejält och suddar ut linjen mellan vad som är en mobiltelefon och vad som är kamera, musikspelare eller handdator. Samsung har presenterat en mobil med en kamera på hela sju megapixel, samt en annan mobil med en inbyggd hårddisk på tre gigabyte som rymmer 1 000 musiklåtar. Sony Ericsson har också lanserat sin Walkman-mobil, som ska vara en fullfjädrad mp3-spelare förutom mobiltelefon, dessutom med kamera.

– Vi går raskt mot apparater med många olika funktioner och dessutom så närmar sig prestanda för kameror, musikspelare och annat snabbt samma nivåer som digitalkameror och mp3-spelare. Bland det viktigaste blir då att se till att användargränssnitt är riktigt bra, liksom design, säger Mads Winblad, Europachef för Nokias multimediadivision där mer avancerade mobiler med kamera eller spelfunktioner ligger.

Den här utvecklingen ställer förstås nya, tuffare krav på tillverkarna. Att det ska vara en bra mobiltelefon som det går att prata i är inte längre det som är avgörande, det tas för givet.

– Kärnan fortsätter förstås att vara mobiltelefonen men det som gör att man säljer blir något helt annat. Här ökar förstås konkurrensen med annan konsumentelektronik, men vi tror inte att de nya mobiltelefonerna kommer att tränga ut eller ersätta till exempel digitalkameror eller musikspelare, säger Sony Ericssons Stephen Walker.

Inom branschen tror man att utvecklingen går mot mobiler som specialiserar sig på något område, kamera eller musik till exempel, och att de för de funktionerna blir alternativ till annan konsumentelektronik. Just nu är musik i mobilen det man pratar mest om, och på Cebit tävlade mobiltillverkarna om att ha den mest högljudda musiken i sina montrar.

– Musik i mobilen upplever visserligen en riktig hype nu, men det är ändå på riktigt. Det fungerar och är något alla verkar tro på, säger Mads Winblad.

Trenden mot komplexa multifunktionsapparater spelar de asiatiska, och i synnerhet de japanska och koreanska, tillverkarna i händerna. De har redan lång erfarenhet av konsumentelektronik som små skärmar, processorer och minnen. De är också experter på att integrera de här komponenterna och göra hela paketet så litet som möjligt.

– Det blir allt viktigare att kunna integrera de här komplexa sakerna och där har de asiatiska tillverkarna en tydlig fördel. Det ser vi nu också klart i och med att företag som Samsung, LG och NEC är de som är de mest innovativa och de som driver utvecklingen, säger Per Lindberg, telekomanalytiker på Dresdner Kleinwort Benson i London.

Det är just de asiatiska tillverkarna som också har ökat sina marknadsandelar kraftigt under 2000-talet med Samsung och LG Electronics som de stora stjärnskotten. Den nya 3G-teknologin påskyndar den här trenden mot mer komplexa apparater och att de asiatiska tillverkarnas försprång ökar. Visserligen har det varit rätt trögt att få i gång användandet av tjänster och datatrafik även inom 3G-näten, men 3G-telefonerna är typiskt sett tänkta för bilder, video, spel och musik på ett annat sätt än traditionella GSM-telefoner.

Förra året såldes runt 20 miljoner 3G-telefoner i världen, vilket var runt 3 procent av den totala marknaden, och för 2005 pekar de mer optimistiska prognoserna på en andel över 10 procent för 3G-telefoner. Lite mindre asiatiska aktörer som LG och NEC ligger i topp över sålda 3G-telefoner tillsammans med Motorola.

Den snabba förändringen på marknaden har också skakat om den rejält vilket leder till en del strukturförändringar. Inte minst Nokia har fått känna på den ökande konkurrensen och vinstvarnade i början av förra året. Sedan dess har den finska mobiljätten återhämtat sig en del men Nokia har ändå i mångas ögon förlorat mycket av det ledarskap man en gång hade i branschen. Att vara störst räcker inte längre.

Tyska Siemens har också i princip kastat in handduken och söker efter en partner eller en köpare. Det bedömare ser som mest sannolikt är en ren allians mellan Siemens och någon koreansk eller japansk tillverkare enligt den modell som franska Alcatel och kinesiska TCL redan använt. Då skulle varumärke och marknadskanal gifta sig med teknik och låg produktionskostnad.

Den svindlande utvecklingen för mobiltelefonerna gör också att tillverkarna på olika sätt sprungit ifrån operatörerna. Utvecklingen av tjänster men framför allt deras genomslag på marknaden ligger långt efter vad själva hårdvaran klarar av. Kamerorna i mobilerna har hela tiden blivit bättre men tjänsten MMS, bildmeddelanden, går fortfarande väldigt trögt och det beror mycket på operatörerna.

– Prissättningen är helt fel och det saknas fortfarande tillräckliga standarder så att tjänster fungerar smärtfritt mellan olika telefoner, operatörer och länder, säger Mads Winblad på Nokia.

Att utvecklingen gått så pass långsamt är lite förvånande med tanke på potentialen. Snart två miljarder användare världen över och över 700 miljoner nya enheter som säljs varje år borde vara oemotståndligt, men som många i branschen pekar på är det ofta brist på samspel mellan hårdvara, operatörer och innehåll som står i vägen.

Det är i synnerhet Europa som släpar efter. I Asien har mobila tjänster varit populära länge och även i USA börjar det nu lossna. Samtidigt subventionerar operatörerna stora delar av mobilförsäljningen vilket bäddar för problem.

– Operatörerna slåss mot sjunkande intäkter men de mer komplexa mobilerna betyder också att de blir dyrare. Om inte intäkterna från tjänster kommer igång så kommer operatörerna att tröttna på att betala för telefonerna på samma sätt som i dag, säger Kjell Nordström, grundare av analysföretaget Northstream.

Multimanicken

Det som nu händer med mobiltelefonen är att den börjar kunna det mesta av vad annan konsumentelektronik kan göra. Här är de allra viktigaste trenderna:

Bilder. Kameror har funnits ett tag i mobilen men blir hela tiden bättre. Det senaste är optisk zoom, utbytbara objektiv och upplösning i klass med de allra bästa digitalkamerorna. De flesta mobilerna kan också spela in video. Att skicka bilderna mellan telefonerna via mobilnätet har dock inte alls blivit så populärt som man hoppats på, trots suget efter mobiler med kamera.

Musik. – Visst är det en hype, men det
är faktiskt på riktigt. Musik i mobilen blir stort, säger Mads Winblad på Nokia.
Kraftiga mp3-spelare byggs in mobilerna. Sedan gäller det bara att få folk att köpa låtar över mobilnätet snarare än bredbandsnätet.

Tv. Mobiltelefonen som tv-apparat blir snart verklighet. I Finland pågår kommersiella försök med digital-tv-sändningar som kan tas emot i mobilen och i Asien är det redan verklighet. Tekniken finns, men det handlar mycket om hur man ska ta betalt och om upphovsrättigheter. De problemen borde dock kunna lösas utan större besvär.

Spel. Marknaden för dataspel är större än för film, och spel är ett krav i varje anständig mobil nu för tiden. Med Sonys nya bärbara spelkonsol PSP kommer kraven på mobilen som spelmaskin att öka ytterligare. Eller så kommer en PSP eller Gameboy med inbyggd telefon.

GPS. Positioneringstjänster blir allt vanligare, inte minst i bilen. GPS byggs in i allt fler mobiler och med snabbt fallande priser kan det snart bli lika vanligt som kameror.STORSPELARNAS POSITIONER JUST NU
Marknadsandel i procent. Försäljning och vinst i miljoner USD. Helår 2004.

1. Nokia

Marknadsandel: 30,7
Försäljning: 28 724
Vinst: 5 115
Antal sålda telefoner: 207 miljoner

++ Nokia är klart störst och har uppenbara skalfördelar inom tillverkning och logistik.

++ Starkaste varumärket, men på väg nedåt.

++ Stark teknologi men har förlorat rejält i skärpa.

+ Har förlorat stinget.

2. Motorola

Marknadsandel: 15,4
Försäljning: 16 820
Vinst: 1 710
Antal sålda telefoner: 104 miljoner

+ Bra volymer men har långt ifrån de väldigt stora serier som Nokia drar nytta av.

+ Svajigt varumärke, dock på väg uppåt igen.

+ Bra inom vissa delar, sämre inom områden som kameror.

+ På väg uppåt och senaste Razr-modellerna är lovande.

3. Samsung

Marknadsandel: 12,6
Försäljning: 18 680
Vinst: 2 770
Antal sålda telefoner: 85 miljoner

++ Nästan bara egen tillverkning och vanligtvis lika bra marginaler som Nokia, trots lägre volymer.

++ Har byggt ett starkt varumärke
med kvalitet som
riktmärke.

++ Har det mesta inom koncernen.

++ Har stått för mycket av nyheterna på senare tid.

4. Siemens

Marknadsandel: 7,2
Försäljning: 6 042
Vinst: -465
Antal sålda telefoner: 48 miljoner

+/- Har försökt satsa på att få volymer genom lägre priser utan större framgång.

+/- På väg nedåt, lågprissatsning har urholkat värdet.

+/- Har tappat sedan mobilen blev mer än telefon.

– Det var ett tag sedan Siemens kändes nyskapande.

5. LG Electronics

Marknadsandel: 6,3
Försäljning: 8 240
Vinst: 523
Antal sålda telefoner: 42 miljoner

+ Växande volymer och låga kostnader ger lönsamhet.

+/- Fortfarande relativt okänt utanför Asien. Förknippat med annat än mobiler.

+ Mycket finns inom LG-gruppen.

+/- Innovation kräver mer än teknik.

6. Sony Ericsson

Marknadsandel: 6,2
Försäljning: 8 455
Vinst: 630
Antal sålda telefoner: 42 miljoner

+/- Nästan ingen egen tillverkning och små volymer.

+ Starkt, mycket tack vare Sony. Men liten marknadsandel försvagar.

++ Sony + Ericsson ger tillgång till bästa tekniken.

++ Lovande nytänkande med kameramobiler som följs upp med musikmobiler.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.