Assar Lindbeck är död

Assar Lindbeck, en av Sveriges främsta nationalekonomer, har avlidit 90 år gammal. Det skriver SVT.
Assar Lindbeck är död - assar-lindbeck-900
Assar Lindbeck. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Assar Lindbeck var en tongivande nationalekonom som gav namn åt den så kallade Lindbeck-kommissionen under det tidiga 90-talets lågkonjunktur.

Många av de 113 förslagen för att förbättra Sveriges konkurrenskraft och ekonomi genomfördes, bland annat att Riksbanken ska stå fri från politiskt inflytande och utgiftstak i statsbudgeten.

Assar Lindbeck forskade främst vid Stockholms universitet, och blev 1971 professor vid institutet för internationell ekonomi.

Han jobbade även åt IFN, Institutet för näringslivsforskning och var från och med 1969 delaktig i arbetet med att utse ekonomipristagarna i samband med Nobelfirandet.

Han kom under tidigt 1980-tal på kant med Socialdemokratin nära, då han inte delade syn med partiet på förslaget om de så kallade löntagarfonderna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.