Astra i topp på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett onsdagshandeln med kurser strax under nollstrecket. Fokus riktas mot Volvo som inkommit med svaga lastbilsleveranser under morgonen. Budturerna kring Astra Zeneca fortsätter samtidigt.

SIX Generalindex var vid klockan 10.02 oförändrat vid 430 och OMXS30-index sjönk 0,2 procent till 1.379. Omsättningen var 2,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Volvo var den mest omsatta aktien och backade med 1,3 procent till 96,15 kronor. Verkstadsjättens lastbilsleveranser backade med 1 procent till 16.354 fordon under april i årstakt. Exklusive samriskbolag var leveranserna för månaden drygt 5 procent under förväntningarna som låg vid 17.238 lastbilar, enligt SIX News enkät.

Astra Zeneca, näst mest omsatt på onsdagen, har klargjort hur de ser på villkoren i samband med Pfizers bud på bolaget. Läkemedelsbolaget konstaterar att Pfizers indikativa bud på 55 pund per aktie var slutgiltigt och att något fientligt bud inte kommer att läggas. Pfizer måste därmed senast klockan 07.00 den 26 maj meddela ett bud som Astra Zenecas styrelse rekommenderar, eller göra ett uttalande att bolaget inte har för avsikt att lägga bud på bolaget. Astra Zeneca fick samtidigt stöd av att UBS höjt sin riktkurs för bolaget som fristående till 50,00 pund, motsvarande cirka 555 kronor, från tidigare 48,25 pund med en upprepad köprekommendation. Aktien var upp 1,3 procent.

Verkstadsbolagen Sandvik och Atlas Copco gick svagt med nedgångar på 0,7 procent, respektive 0,9 procent, för aktierna.

Nokia lyftes av att Jefferies höjt rekommendationen för aktien till köp från behåll. Nokia steg 2,4 procent.

Credit Suisse har återupptagit bevakning av Enquest med rekommendationen outperform, vilket motsvarar öka eller köp. Aktien ökade 0,5 procent.

Lucara Diamond har, sedan inledningen av det andra kvartalet, utvunnit 13 diamanter större än 100 karat, varav 2 stycken större än 200 karat. Nästa diamantauktion, bolagets andra för året, kommer att hållas den 18 juli. Aktien ökade 2,6 procent.

Affärsvärlden har i det senaste numret av tidningen utfärdat köprekommendationer för FinnvedenBulten och Moberg Pharma medan

Raysearch tilldelats en säljrekommendation. Finnveden ökade 3,5 procent, Moberg steg 5,7 procent och Raysearch backade 3,4 procent.

Sagan om Scania som noterat på Stockholmsbörsen närmar sig sitt slut. Bolagets ansökan om avnotering från Nasdaq OMX Stockholm har godkänts och sista dag för handel med aktien blir torsdagen den 5 juni.

Bland dagens svenska rapporter finns bland annat Bong och Swedol. På kvällen svensk tid kommer Fed-chefen Janet Yellen hålla tal. Vid klockan 20.00 släpps protokollet från det senaste penningpolitiska mötet hos Federal Reserve.

Index                      

Senast 

I dag %  

I år %

OMX Stockholm 30            

1379    

-0,2    

+3,4

SIX Generalindex             

430    

-0,0    

+5,8

SIX Avkastningsindex         

779    

-0,0    

+9,2

SIX Sverige cykliskt 15      

380    

-0,4   

+11,1

SIX Sverige defensivt 15     

438    

+0,2    

+9,1

SIX Volatilitetsindex       

12,2    

+5,4    

+0,1

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets