Astra Zenecas vaccin ger 76% skydd redan efter första dosen

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca släpper nya data kring sitt coronavaccin. Enligt en preliminär analys av fas III-studien ger vaccinet 76 procentigt skydd redan efter första dosen medan en full dosering av vaccinet ger 100 procentigt skydd mot svår sjukdom, sjukhusvistelse och död.
Astra Zenecas vaccin ger 76% skydd redan efter första dosen - astra-lab-900
Foto: Astra Zeneca

Den preliminära analysen kommer från en fas III-studie med bolagets vaccin i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika. Resultaten visar att vaccinet har en effektivitet på 76% redan efter första dosen, ett skydd som höll i till den andra dosen. Ett utökat dosintervall, med 12 veckor mellan den första och andra dosen, ökade dessutom effektiviteten till 82%, enligt ett pressmeddelande.

”Denna primära analys bekräftar att vårt vaccin förhindrar allvarlig sjukdom och håller människor borta från sjukhuset. Dessutom ökar förlängningen av doseringsintervallet inte bara vaccinets effekt utan gör det också möjligt för fler att vaccineras. Tillsammans med de nya resultaten tror vi att detta vaccin kommer att ha en verklig inverkan på pandemin”, kommenterar Mene Rangalos, chef för Astra Zenecas forskningsarm Biopharmaceuticals, i pressmeddelandet.

I studien deltog 17 177 personer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets