Åtal mot Fingerprints förre vd

Ekobrottsmyndigheten meddelar på sin hemsida att åtal för grovt insiderbrott i dag har väckts mot Fingerprints storägare och tidigare vd Johan Carlström samt mot två tidigare styrelseledamöter i bolaget.

En fjärde person, närstående till en av de tidigare styrelseledamöterna, har också åtalats. Handeln ska enligt åtalet ha omsatt cirka 70 miljoner kronor och genererat en vinst på drygt tio miljoner kronor. Åklagaren yrkar vinsten förverkad, vilket innebär att det återbetalas till staten.

Åtalet innehåller 16 åtalspunkter och rör aktiehandel under tiden december 2012 – mars 2014. Handeln har enligt åtalet skett med aktier samt så kallade turbowarranter, ett derivatinstrument med hög risk men med möjlighet till stor avkastning.

 ”Som styrelsemedlem och i synnerhet som vd och största ägare i ett noterat bolag intar man position av ”ständig insider”. Utrymmet för att handla med finansiella instrument i det egna bolaget är då mycket begränsat och medger inte kontinuerlig handel med sådana instrument som ett led i den egna förmögenhetsförvaltningen, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten.

”I stort sett i samtliga fall har själva handeln skett i en kapitalförsäkring, eller med en liknande lösning, som inte har ett krav på att handeln ska rapporteras till insynsregistret hos Finansinspektionen”, heter det vidare.

Fingerprint Cards vd Johan Carlström uppger att han är oskyldig till de misstankar om otillåten insynshandel som riktas mot honom.

– Jag har aldrig handlat med insiderinformation. Jag har handlat enligt de lagar och regler för värdepappershandel som finns. Jag är oskyldig till anklagelsen, har han tidigare sagt till nyhetsbyrån Direkt.

I ett mejl till Affärsvärlden skriver Carlströms försvarsadvokat Per E Samuelsson bland annat:

”Jag har som offentlig försvarare för Johan Carlström sett, för mig, helt övertygande bevisning på att han är oskyldig. Vi kommer att presentera ett mycket omfattande underlag i den kommande rättegången.”

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG