Äter kakan och har den kvar
Tystnaden och stillheten avbryts av helikoptern som landar på det snötäckta berget i Alaska. Ett gäng skidåkare kliver ur, letar upp startplatsen, knäpper på sig skidorna och glider sedan utför branterna. Sverre Liliequist är en av dem. Det är år 1999 och han har precis besökt Valdez i den glesbefolkade amerikanska delstaten för att delta i VM i friåkning – en vid tidpunkten ny och mer anarkistisk tävlingsform som sedan dess har vuxit i internationell popularitet och bland annat bildat sin egen världstour. Den då 29-årige Sverre Liliequist som har sysslat med utförsåkning hela sitt liv, hade fram till dess mestadels tävlat alpint och världsmästerskapet skulle komma att bli hans genombrott inom friåkningsscenen. Ditbjuden som skandinavisk mästare kom han på femte plats i tävlingen – någonting som han firade med att efteråt hyra en helikopter och åka upp på ett av bergen.
– Jag kommer ihåg känslan. Det var tyst på berget och branta sluttningar. Perfekt för skidåkning. Det var väl värt pengarna som skrapades ihop för att hyra helikoptern, säger han.
Sverre Liliequist är i dag ett av Sveriges största namn inom friåkningen och har sedan genombrottet bland annat vunnit VM vid ett tillfälle och kommit trea på världstouren. Men hans intresse består av mycket mer än enbart tävlingar. Han säger att skidåkningen har varit hans liv sedan barnsben, och efter att han blev professionell åkare har han besökt skidorter världen runt för minnesvärda upplevelser. Två av hans favoritdestinationer att utgå ifrån är de schweiziska städerna Genève och Zürich, varifrån det bara är runt 10–20 mil till några av landets mest framstående skidorter som Andermatt, Engelberg och Verbier. Sverre Liliequist tycker att fördelen med Alperna är just närheten och att man från större städer snabbt kan ta sig ut till backarna, även med kommunaltrafik.
– När jag åker till exempelvis Genève brukar jag vänta in i det sista för att bestämma mig för skidort och se vilket ställe som har fått mest snö och bäst väderlek, säger han.
62 procent av svenskarna föredrar att åka på skidsemester utomlands och fortfarande är det klassiska alpdestinationer omkring Salzburg, Genève, Zürich och Turin som lockar, enligt en undersökning från researrangören Ticket som publicerades i februari. Men i undersökningen framkommer att också mer avlägsna skidorter i USA, Kanada och Japan är populära.
Det var i denna nisch som Eric Asmussen såg en öppning på marknaden när han år 2004 startade sitt resebolag Xtravel, som förutom skid- även arrangerar surfresor. Han säger att skillnaden i dag jämfört med tidigare är att kunderna vill åka längre bort och till destinationer som inte är lika välkända som Alpernas skidorter. Det hänger ihop med att kunderna i dag enklare kan boka den klassiska alpresan på egen hand via nätet, varför resebolagen måste erbjuda mer unika destinationer och koncept.
– Ursprungstanken var att vi ville ha lite mer edge, fokus på tuffare skidåkning och att man verkligen skulle lära sig och uppleva någonting på skidsemestern, säger han.
En destination på frammarsch är regionen Hokkaido i norra Japan med skidområden som Rusutsu och Kiroro, drygt 1–2 timmar från Sapporo med två miljoner invånare. Eric Asmussen säger att det är oslagbart att glida nerför en stor snömängd i ett vitt landskapsrum med gles skog som enda referens.
– Det är ett måste för alla skidåkare som behärskar offpisten väl.
En av hans favoritdestinationer är delstaten Colorado i centrala USA som inrymmer skidorter som Vail, Beaver Creek och Arapahoe Basin, belägna inte långt från delstatshuvudstaden Denver.
– Jag älskar bergen och naturen i Colorado. Trots rätt mycket folk i omlopp på orter som Vail och Beaver Creek är det sällan några liftköer och offpistmöjligheterna är oändliga.
I vintras besökte Sverre Liliequist Grandvalira i Andorra – en destination som ofta hamnar i skuggan av alpområdena och som ofta inte ens förknippas med skidåkning. Han blev positivt överraskad.
– Det är så nära Barcelona och skidsystemet är jättestort med massor av nedfarter och väldigt stora ytor. Det känns som en spännande destination. Jag har hört att många ryska och brittiska grupper kör ett upplägg där de avslutar resan med något häftigt event i Barcelona, exempelvis en fotbollsmatch. Det är tanken att jag ska göra så nästa gång, säger han.
Hokkaido
Regionen Hokkaido i norra Japan med skidområden som Rusutsu och Kiroro är känt för sin snömängd – närmare 17 meter per säsong med en hög luftfuktighet tack vare närheten till havet, vilket ger snön något tyngre konsistens.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.