Atlas Copcos VD efter rekordåret: ”Vill accelerera inom AI”

Verkstadsjätten Atlas Copco redovisar en högre vinst än väntat för det fjärde kvartalet. Orderingången nådde inte upp till förväntningarna och aktien tappade på rapporten. I en intervju med Afv berättar Atlas VD Mats Rahmström om det senaste kvartalet och ger sin syn på utmaningarna för bolaget framöver. "Jag tror att utmaningarna är geopolitiska. Vi tycker ju om fri handel, men ser att det är ganska många handelsbarriärer som kommer till", säger han till Afv.
Atlas Copcos VD efter rekordåret: ”Vill accelerera inom AI” - Mats Rahmström Atlas Copco
Mats Rahmström om utmaningarna för Atlas Copco under 2024: "Vi tycker ju om fri handel, men ser att det är ganska många handelsbarriärer som kommer till. Vi måste se till att vi är tillräckligt nära våra kunder med både lokal kompetens, lokal tillverkning och värdekedja", säger han till Afv.

Atlas Copco redovisade ett justerat rörelseresultat för det fjärde kvartalet på 9 956 Mkr, vilket var lite högre än analytikerkonsensus och motsvarar en marginal på 22%.

Trots det handlades Atlas-aktien ner på rapporten med närmare 3,7%, på grund av att orderingång inte motsvarade förväntningarna. Orderingången var 36 843 Mkr under det fjärde kvartalet, vilket var 7% lägre än vad analytikerna räknat med. Orderingången minskade framför allt inom två affärsområden jämfört med föregående år.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets