AT&T gav hemlig information till analytiker – får betala 65 miljoner kronor

Telekombolaget AT&T har gått med på en förlikning och betalar 6,25 miljoner dollar, motsvarande 65 miljoner kronor, efter att ha tillhandahållit hemlig finansiell information till analytiker. Det framgår av ett pressmeddelande från den amerikanska finansinspektionen SEC.
AT&T gav hemlig information till analytiker – får betala 65 miljoner kronor - john_stankey
John Stankey, VD AT&T. Foto: AT&T

Analytikerna ska ha använt informationen till att sänka sina estimat vilket gjorde det möjligt för AT&T att slå försäljningsestimaten.

AT&T:s agerande utgör ett brott mot en lag från 2016 som förbjuder publika företag att selektivt avslöja viktig hemlig information till marknadsaktörer, exempelvis aktieanalytiker eller aktieägare, som skulle kunna handla med informationen.

AT&T:s förlikning med SEC innebär att man varken erkänner eller förnekar felaktighet.

De rättsliga dokumenten visar också att tre IR-chefer på AT&T gått med på att betala 25 000 dollar per person för att avsluta ärendet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.