Autoliv drar tillbaka prognos och ställer in utdelningen

Autoliv drar tillbaka sin prognos för 2020 och ställer in utdelning till dess att effekterna av covid-19 bättre kan utvärderas. Det framgår av ett pressmeddelande.
Autoliv

”Autoliv navigerar genom samma utmaningar som andra bolag vad gäller att förutse pandemins sammantagna effekter på bilindustrin under detta år. Givet rådande omständigheter, drar Bolaget därför tillbaks sin tidigare kommunicerade guidning för helåret 2020”, skriver bolaget.

Autolivs prognos för 2020, som lämnades i samband med bokslutsrapporten, var att den organiska försäljningstillväxten skulle bli 3-4 procent. Prognosen var också en justerad rörelsemarginal för helåret 2020 om minst 9,5 procent.

Autoliv har också beslutat att ställa in den tidigare kommunicerade utdelningen för andra kvartalet, som var planerad att äga rum den 4 juni 2020. Bolaget kommer även skjuta upp framtida kvartalsutdelningar tills vidare.

För att ytterligare stärka likviditeten har Autoliv aktiverat de resterande 600 miljoner dollar av sin existerande kreditfacilitet. Som tidigare meddelats nyttjade bolaget 500 miljoner dollar av faciliteten den 19 mars 2020.

Genom att aktivera hela faciliteten uppgår Autolivs kassabalans till cirka 1,4 miljarder dollar.

Vidare är Autolivs investeringsplaner under omprövning med ambitionen att reducera utgifter under 2020.

”Vårt rörelsekapital optimeras genom strikt lagerkontroll, noggrann uppföljning av kundfordringar och ett nära samarbete med våra leverantörer”, heter det.

Autoliv fortsätter att anpassa sin produktion till den rådande situationen, vilket inkluderar tillfällig nedstängning av vissa anläggningar.

”Vår verksamhet i Kina har gradvis återhämtat sig till för närvarande cirka 90 procent av förra årets nivå vid denna tidpunkt. Produktionsåterhämtningen har skett i takt med återhämtningen av kundefterfrågan sedan mitten av februari. I Sydkorea, Indonesien och Japan är majoriteten av våra anläggningar i drift på en nivå som ligger relativt nära ursprunglig plan”, skriver bolaget.

I Europa, Amerika, Indien, Malaysia och Filippinerna är nästan alla av Autolivs anläggningar stängda.

”Flertalet av kundernas stängningar är planerade att gälla mellan två veckor och en månad, men vi förväntar oss att en del av dessa kommer att förlängas”, skriver Autoliv.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Absolicon